Λέσβος: «Καμπάνα κινδύνου» για τη δακοκτονία χτυπά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

EUROKINISSI

«Καμπανάκι κινδύνου» για την δακοκτονία στην Λέσβο χτυπούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισημαίνοντας ότι ο πρϋπολογισμός γι΄αυτήν έχει υποτριπλασιαστεί, ενώ η κυβέρνηση και η Περιφέρεια επιμένουν στην καταστροφική τακτική της ανάθεσής της σε εργολάβους και οι λόγοι αυτοί την καθιστούν στην ουσία «εικονική». Επισημαίνουν επίσης ότι ήδη μπήκε ο Μάρτιος και δεν έχουν ξεκινήσει οι χρονοβόρες διαδικασίες για την ανάθεσης της δακοκτονίας και ζητούν να συζητηθεί επιγόντως το πρόβλημα συνολικά.

Στην επιστολή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αγλαΐα Κυρίτση, Γεώργιος Αμπαζής, Στέλιος Σταμούλος και Σταμάτης Φιλιππής αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Είναι γνωστή σε όλους η εξαιρετική σημασία που έχει για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για τη Λέσβο, η έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, που αποτελεί μια σημαντικότατη πηγή εισοδήματος, αν όχι την σημαντικότερη.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” έχουμε επανειλημμένα προβάλλει την διεκδίκηση των ελαιοπαραγωγών να γίνεται η προστασία αυτή από την Περιφέρεια, όπως γινόταν μέχρι το 2011 και όχι από εργολάβους, των οποίων κύριο μέλημα είναι η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους και όχι η πάση θυσία προστασία του ελαιοκάρπου.

Η ικανοποίηση αυτής της διεκδίκησης γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν πάρουμε υπόψη μας την δραστική μείωση του προϋπολογισμού της δακοκτονίας σε σχέση με αυτόν της προ του 2011 περιόδου. Αυτός ο υποτριπλασιασμός του προϋπολογισμού και η ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους την καθιστούν στην ουσία εικονική.

Για τους παραπάνω λόγους επαναλαμβάνουμε αφενός το αίτημα μας να γίνει η δακοκτονία από την Περιφέρεια και αφετέρου να διεκδικήσουμε δραστική αύξηση του προϋπολογισμού.

Αυτά τα αιτήματα μας παίρνουν επείγοντα, επιτακτικό χαρακτήρα διότι , ενώ έχουμε μπει στο Μάρτιο, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία του χρονοβόρου διεθνούς διαγωνισμού για τη δακοκτονία στη Λέσβο, με κίνδυνο, εάν υπάρξει κάποια εμπλοκή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να χαθεί πολύτιμος χρόνος με ό,τι καταστροφικό συνεπάγεται.

Αν όμως αναλάβει την εκτέλεση της δακοκτονίας η Περιφέρεια, αυτή η χρονοβόρα διαδικασία παρακάμπτεται. Να σημειωθεί επίσης ότι η Περιφέρεια διαθέτει τόσο τον εξοπλισμό όσο και την τεχνογνωσία για το σκοπό αυτό.

Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε να φέρετε άμεσα, λόγω του επείγοντος, το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...