Λέσβος: Στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Τη Λέσβο επισκέφθηκε, τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης (18 Δεκέμβρη) κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, ο Κώστας Ρήγας, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου και η Νίκη Τσιριγώτη, μέλος της ΤΕ Λέσβου και δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης.

Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, όπου έγιναν συζητήσεις με εργαζόμενους στο camp, στους τομείς της καθαριότητας, της υγειονομικής περίθαλψης και των διοικητικών υπηρεσιών, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του Κέντρου Υποδοχής.

Εκεί διαπιστώθηκε εκ νέου η τραγική κατάσταση στην οποία διαβιώνουν πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, μέσα σε κοντέινερ, συχνά χωρίς θέρμανση, εν μέσω πανδημίας και κακοκαιρίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους, εκτέθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους, όπως η εντατικοποίηση και η αγωνιώδης προσπάθεια για να προσφερθούν στους διαμένοντες τα «ελάχιστα», το πλήθος ελαστικών μορφών απασχόλησης με ολιγόμηνες συμβάσεις, ακόμη και μηνιάτικες, η λήξη συμβάσεων για εργαζόμενους του ΕΟΔΥ την 31η του Δεκέμβρη! Εκτέθηκαν οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, η αδυναμία να κλειστούν ραντεβού λόγω λήξης των συμβάσεων, καθώς και η εργασιακή ανασφάλεια, σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας, τη στιγμή που συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στο δίμηνο ή το τρίμηνο, αλλά οι εργολάβοι έχουν συμβάσεις τετράχρονες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθαριότητα.

Ο Κώστας Παπαδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν οργανωμένα για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά, μέσα από τα σωματεία τους στο νησί, να μην περιμένουν Μεσσίες γιατί «αυτοί οι Μεσσίες τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση», σε αντίθεση με το ΚΚΕ που είναι σταθερά στο πλευρό τους, στον χώρο δουλειάς, στον αγώνα για δικαιώματα, στην ανάδειξη και λύση των προβλημάτων τους, μέσα στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «αποδεικνύεται ότι εσείς έχετε τη δύναμη να κερδίσετε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στην πολιτική που σας τη στερεί, σας τρομοκρατεί και πριμοδοτεί τους εργολάβους με τετράχρονες συμβάσεις και εσάς με ολιγόμηνες, θεωρώντας σας αναλώσιμους».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το πολυεθνικό μουσικό συγκρότημα προσφύγων, «RADMusicInternational», που έζησαν σε Μόρια και Καρά Τεπέ. Αναδείχτηκε το δράμα του ξεριζωμού και της περιπλάνησης, αλλά και η δύναμη της δημιουργικότητας, της Τέχνης, της μουσικής, σε συνδυασμό με την πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των εργατών, και των νέων, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία ή καταγωγή.

Ο Κ. Παπαδάκης ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Είμαστε στο πλευρό σας και έτοιμοι να αναδείξουμε την καλλιτεχνική δημιουργία, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν με τις εκδηλώσεις μας, και τη συμμετοχή σας σε αυτές που έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο και ένα αγωνιστικό μήνυμα ειδικά στη νεολαία του τόπου. Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέρετε καλύτερα από πολλούς τις συνέπειές του, την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που ξεσπιτώνει λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την πάλη για να πάψει η χώρα μας να εμπλέκεται με ευθύνη των κυβερνήσεων σε αυτά τα επιθετικά σχέδια, την πάλη για να πάψει ο εγκλωβισμός προσφύγων, την πάλη ενάντια στα νέα κέντρα φυλακές».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στο ΚΥΤ, για εργαζόμενους και πρόσφυγες. Εκτέθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι ευθύνες όλων των ως τώρα κυβερνήσεων που υπερασπίζονται και προωθούν τα επικίνδυνα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας. Έγινε ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη καθώς και για την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στον λαό της Λέσβου να παραμείνει σε ετοιμότητα, να μην επιτρέψει τη δημιουργία νέας υπερδομής στη θέση Βάστρια, όπως έκανε πριν δύο χρόνια, και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ που είναι το μοναδικό κόμμα με σταθερή, καθαρή και αταλάντευτη θέση και που εκφράζει την ετυμηγορία των φορέων του νησιού και το πλαίσιο πάλης τους.

Δείτε ακόμα...