Λετονία: Η Βουλή επιτρέπει την κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων

Τα μνημεία απελευθέρωσης της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα
Φώτο Αρχείου / Τα μνημεία απελευθέρωσης της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα

Η Βουλή στη Λετονία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που αναστέλλει μια συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τα μνημεία, που θα επιτρέπει την κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων στη χώρα και συγκεκριμένα το μνημείο στους Σοβιετικούς στρατιώτες στη Ρίγα.

«Οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες (…) σημαίνουν ότι η Λετονία δεν μπορεί και δεν θα υποχρεωθεί να διατηρήσει (…) μνημεία της σοβιετικής κατοχής», δήλωσε ο Ρίχαρντ Κολς, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Λετονία «θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με τις ταφές και τα νεκροταφεία». Η συμφωνία θα ανασταλεί από τις 16 Μαΐου, ανέφερε το κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο Κολς σημείωσε επίσης ότι η υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου θα εξαλείψει «όλα τα νομικά εμπόδια στη διακοπή της προστασίας των [σοβιετικών] μνημείων, (…) και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την κατεδάφιση ή τη μετεγκατάστασή τους».

Είπε ότι αφορά το μνημείο των στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού που απελευθέρωσαν τη Σοβιετική Λετονία και τη Ρίγα από τους ναζί εισβολείς, το οποίο βρίσκεται στη λετονική πρωτεύουσα.

(Πηγή: TASS)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...