Λετονία: Θα απελαύνει τους Ρώσους πολίτες της που δεν θα περνάνε το «τεστ γλώσσας»

Τα μνημεία απελευθέρωσης της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα
Φώτο Αρχείου / Τα μνημεία απελευθέρωσης της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα

Η Λετονία θα απελαύνει όσους Ρώσους πολίτες της αποτύχουν στις εξετάσεις στη λετονική γλώσσα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα της κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Η Λετονία αποτελεί μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για σκληρότερη στάση του ευρωατλαντικού μπλοκ απέναντι στη Μόσχα και πλέον κάνει ένα ακόμη βήμα, επιβάλλοντας σε πάνω από 20.000 ανθρώπους στη χώρα, που είναι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων, να περάσουν ένα τεστ γλώσσας. 

Από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Λετονία έχει αποκλείσει τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, γκρέμισε ένα σοβιετικό μνημείο για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σχεδιάζει να καταργήσει την εκπαίδευση στα ρωσικά.

Οι κινήσεις αυτές έκαναν πολλούς από τους ρωσικής καταγωγής πολίτες της Λετονίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 1,9 εκατομμυρίων της χώρας, να φοβούνται πως μπορεί να χάσουν τη θέση τους στην κοινωνία, όπου το να μιλάει κάποιος μόνο ρωσικά ήταν αποδεκτό καθώς οι δύο λαοί έζησαν αδελφωμένοι για δεκαετίες στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...