Λευκορωσία: Διαδηλώσεις υπέρ Λουκασένκο – «ετοιμασίες ΝΑΤΟ για επέμβαση» – Έτοιμη η Ρωσία για βοήθεια

Μίνσκ, Λευκορωσία
Φώτο Αρχείου / Μίνσκ, Λευκορωσία / Πηγή: PIXABAY

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που φέρνει ξανά πρώτο τον Αλεξάντερ Λουκασένκο (με 80,23%) για έκτη συνεχόμενη θητεία, από το 1994, ενώ η βασική υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που πήρε 9,9%, έχει φύγει στη Λιθουανία. Σήμερα είχαμε διαδήλωση υπέρ του προέδρου ο οποίος μίλησε για προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για επέμβαση. Την ίδια στιγμή η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για βοήθεια.

Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις για να παρέμβουν στη χώρα με δεδομένο ότι από τη Λευκορωσία περνούν ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση.

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Λουκασένκο στο Μίνσκ

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα υπέρ του προέδρου της Λευκορωσίας λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση που οργανώνει η αντιπολίτευση στο Μινσκ.

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ανέφεραν ότι η κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας και ότι πολλοί εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Η Λευκορωσία συγκλονίζεται εδώ και μία εβδομάδα από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Λουκασένκο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Για προετοιμασία στρατιωτικής επέμβασης υπέρ της αντιπολίτευσης κατηγορεί το ΝΑΤΟ ο Λουκασένκο

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.

«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα εδώ όχι για να υπερασπιστείτε εμένα αλλά επειδή, για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα, την ανεξαρτησία της και τις οικογένειές σας», είπε ο Αλ. Λουκασένκο μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Μινσκ.

«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ μας ζητά να διεξάγουμε νέες εκλογές. Αν υποκύψουμε στις επιθυμίες τους, θα πεθάνουμε ως κράτος», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι νατοϊκά άρματα και αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ουκρανία «μας διατάζουν να κάνουμε νέες εκλογές» καταγγέλλοντας ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του «μια κυβέρνηση από το εξωτερικό».

Λίγη ώρα μετά την ομιλία, το ρωσικό πρακτορείο είδήσεων TASS, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής άσκησης από αύριο μέχρι και τις 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Ο στρατός της Λευκορωσίας θα εκπαιδευτεί για να ενισχύσει τα δυτικά σύνορα της χώρας στο πλαίσιο αυτής της άσκησης», πρόσθεσε.

Έτοιμη για παροχή στρατιωτικής βοήθειας «αν χρειαστεί» η Μόσχα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Λευκορώσο ηγέτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Μινσκ, «εφόσον χρειαστεί», στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι στη Λευκορωσία ασκούνται εξωτερικές πιέσεις, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον.

Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις για να παρέμβουν στη χώρα με δεδομένο ότι από τη Λευκορωσία περνούν ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση.

Δείτε ακόμα...