Λευκορωσία: Η κυβέρνηση Λουκασένκο «βλέπει» κήρυξη οικονομικού πολέμου λόγω των κυρώσεων

Ως κήρυξη οικονομικού πολέμου θεωρεί η Λευκορωσία τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της από τη Δύση εξαιτίας της υποχρεωτικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ τον Μάιο.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε προχτές νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της «Ryanair» στο Μινσκ και την κράτηση του Ρ. Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες, με στόχο να ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική πίεση για αλλαγή «πορείας» της χώρας προς τον ευρωατλαντικό άξονα.

«Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά τη Λευκορωσία και τα εισοδήματα του κράτους», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας. Ενδεικτικά, η ΕΕ θα σταματήσει «καίριες» για τη λευκορωσική οικονομία εισαγωγές, όπως ορισμένων τύπων ποτάσας, πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από αυτήν, προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες κ.ά.

Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι συντονισμένες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν «βαθιά ανησυχία» για τα… ανθρώπινα δικαιώματα και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις «μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κλιμάκωσης της ωμής παρέμβασης του ευρωατλαντικού μπλοκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ν. Δένδιας, ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις «δεν είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας», καθώς η ΕΕ «υποστηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «ξεχάσει το ζήτημα της πειρατείας του αεροσκάφους της “Ryanair”», και καθώς αυτό είχε αναχωρήσει από Αθήνα για Βίλνιους, «εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων». Σημειωτέον, ο Δένδιας μετείχε και στο «πρωινό εργασίας», στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την παρουσιαζόμενη ως «ηγέτη» της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβ. Τιχανόφσκαγια, την οποία είχε καλέσει πρόσφατα και στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, το λευκορωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι προχωρά σε αντίμετρα και χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις για τις σχέσεις με τη Λευκορωσία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...