Λευκορωσία – Πολωνία: Καταστολή και παζάρια στις «πλάτες» των μεταναστών

Συνεχίστηκε και σήμερα η άγρια καταστολή των μεταναστών και προσφύγων, που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Πολωνοί στρατιώτες και συνοριοφύλακες επιτίθενται στους συγκεντρωμένους, απελπισμένους μετανάστες με δακρυγόνα, κανόνια νερού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας προειδοποίησε χθες πως η κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία «μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια» και ανέφερε προχθές το βράδυ «161 παράνομες προσπάθειες διέλευσης» και «δυο επιθέσεις μεταναστών στα σύνορα».

Το Μινσκ ανακοίνωσε χθες ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο και η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης», στη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία μέσα στη βδομάδα. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν «ότι το πρόβλημα στο σύνολό του επανέρχεται στο επίπεδο (των σχέσεων) Λευκορωσίας-ΕΕ και ότι αξιωματούχοι που ορίστηκαν από τα μέρη ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λουκασένκο.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί η επιθυμία προσφύγων να πάνε στη Γερμανία», συνεχίζει η ανακοίνωση και «τα μέρη κατέληξαν σε κάποια συνεννόηση για το πώς να ενεργήσουν και να προχωρήσουν για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων».

Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Εύα – Μαρία Λίιμετς, είχε ισχυριστεί νωρίτερα πως ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποσχέθηκε στην ΕΕ «να θέσει τέλος στη μεταναστευτική κρίση με αντάλλαγμα την αναγνώρισή του και την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων».

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το «καθεστώς Λουκασένκο», ωστόσο η τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τον Λευκορώσο πρόεδρο ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να λυθούν «πρακτικά ζητήματα» για ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες και να εκτονωθεί η κατάσταση στα σύνορα.

Στη συνέχεια η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως θα στεγάσει μετανάστες σε μεγάλο κέντρο «logistics» κοντά στο φυλάκιο Μπρουζγκί και την Τρίτη το βράδυ πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν εκεί, ενώ περίπου 800 παραμένουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα, ανακοίνωσε χθες ο λευκορωσικός Ερυθρός Σταυρός.

Νέα επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, είχε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ζήτησε «επείγουσα δράση» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις περιοχές της Λευκορωσίας που συνορεύουν με την ΕΕ, αλλά και την αντιμετώπιση των «ανθρωπιστικών δεινών» των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί.

Δείτε ακόμα...