Λευκορωσία – Πολωνία: Νέες κυρώσεις στο Μινσκ από την ΕΕ και εκκλήσεις για παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Πηγή: Sputnik

Νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας επιβάλλει η ΕΕ με απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα, εντείνοντας τις πιέσεις στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών των ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στις πλάτες των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αντιθέσεις.

Την ίδια ώρα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα», καθώς «χρειαζόμαστε τη δέσμευση όλης της συμμαχίας». Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, κάθε κράτος – μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκληση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου όταν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική του ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία ή την ασφάλειά του.

Παράλληλα συνεχίζεται το δράμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων – ανάμεσά τους και παιδιών – που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας, σε πρόχειρους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους, χωρίς επαρκή ρουχισμό, τροφή και χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους μήνες.

Η κατάσταση οξύνθηκε σήμερα, καθώς χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν σε συνοριακό πέρασμα και επιχείρησαν να το διασχίσουν, με την Πολωνία να προειδοποιεί για άσκηση βίας. Απόπειρες διέλευσης των συνόρων ανέφερε και η Ουκρανία.

Η λευκορωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Πολωνία κλιμακώνει την ένταση προκειμένου να προκύψει «στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορα», με στόχο να «συρθεί» και η Ρωσία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ύψωσαν τους τόνους καταγγέλλοντας τη Λευκορωσία με απανωτές δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «προετοιμάζει» νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να καταγγείλουν την «απάνθρωπη» εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών. «Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «για τις επίμονες επιθέσεις του στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Οι νέες κυρώσεις

Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, το πέμπτο σε έναν χρόνο, από τις περσινές λευκορωσικές εκλογές, επιβάλεται παρά το γεγονός ότι η ΕΕ είναι «πρωταγωνιστής» σε αυτήν τη γεωπολιτική αντιπαράθεση που στήνεται σε βάρος των προσφύγων – μεταναστών και των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Οι κυρώσεις αναμένονται αποτελεσματικές «γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα», ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκε το νομικό πλαίσιο για τη δυνατότητα κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται στις προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, το Αφγανιστάν, την Αφρική κ.α., δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Βασικός στόχος είναι ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας «Belavia», για τον φερόμενο ρόλο του στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου κατευθύνονται στα σύνορα με Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Περίπου 30 Λευκορώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εικάζεται ότι συμμετέχουν στην «εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης και μπορεί να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων», είπε ο Μπορέλ, αν και η συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο ατόμων και οντοτήτων θα μπορούσε να διαρκέσει βδομάδες, μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι λίστες είναι νομικά αδιαμφισβήτητες.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκ. Λαντσμπέργκις ζήτησε όλα τα αεροδρόμια της Λευκορωσίας να είναι «εκτός ορίων» για τις αεροπορικές εταιρείες που πιθανώς μεταφέρουν δυνητικούς μετανάστες, δηλώνοντας μάλιστα ότι «χρειάζεται να καταστήσουμε το αεροδρόμιο του Μινσκ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»!

Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, ακόμη και αν οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για τα αίτια της κρίσης, δήλωσε σήμερα ένας Γάλλος αξιωματούχος. «Ο στόχος αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την κρίση», είπε στους δημοσιογράφους ένας σύμβουλος του Μακρόν μετά την τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών των δύο ηγετών που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Μακρόν.

«Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σύγκλιση ως προς την προέλευση της τρέχουσας κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο ότι κατανοεί την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος σε αυτό, πρώτα και κύρια από ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εργαλειοποίησης», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Και Λουκασένκο – Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία, ανέφεραν λευκορωσικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το κανάλι στο Telegram του Pul Pervogo, που πρόσκειται στην υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου, ο Λουκασένκο και η Μέρκελ συζήτησαν προοπτικές για την επίλυση της κρίσης και για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...