Λευκορωσία – Πολωνία: Συνεχίζονται οι επαναπατρισμοί μεταναστών

Διαπραγματεύσεις και παζάρια με γεωπολιτικές προεκτάσεις για το «μέλλον» και την κατεύθυνση της Λευκορωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την μεταναστευτική κρίση, στις πλάτες των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την φτώχεια.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Zμπίγκνιου Ράου, δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά οι συνομιλίες σχετικά με τη Λευκορωσία και τις Πολωνο-Λευκορωσικές σχέσεις, το μέλλον της Λευκορωσίας, θα πρέπει να γίνουν με τη λευκορωσική αντιπολίτευση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκα, για για την πολιτική κρίση στη Λευκορωσία και τη «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα της ΕΕ. Οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές του 2020 νόθες. Η Μέρκελ κάλεσε σε «ελεύθερες» και «δίκαιες εκλογές» στη Λευκορωσία.

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ανέστειλε την συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων που διατηρούσε με την ΕΕ, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν, πιέζοντας για ανταλλάγματα, όπως άρση των κυρώσεων, χρηματοδότηση κέντρων κράτησης των μεταναστών κά. Επίσης πρότεινε στην ΕΕ να δεχτεί 2.000 μετανάστες και οι λευκορωσικές αρχές να επαναπατρίσουν περίπου 5.000.

Οι αρχές της Λευκορωσίας βρίσκονται σε συνεργασία με εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχεδιάζοντας κοινές δραστηριότητες για τον επαναπατρισμό όσων επιδιώκουν να επιστρέψουν καθώς και για τη ρύθμιση του νομικού τους καθεστώτος και για πιθανή εισδοχή τους σε τρίτη χώρα που θέλει να τους δεχτεί.

Τη Δευτέρα, άλλοι 118 μετανάστες και σήμερα περίπου 100 αναχώρησαν από την Λευκορωσία, ενώ την περασμένη εβδομάδα μια πρώτη ομάδα μεταναστών, περισσότεροι από 400 Ιρακινοί, είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο.

Δείτε ακόμα...