Λευκορωσία: Σχεδιάζει την έναρξη πλήρους κύκλου παραγωγής του Sputnik V

Το Ρωσικό εμβόλιο κατα του covid-19, "Sputnik-V"
Φώτο Αρχείου / Το Ρωσικό εμβόλιο κατα του covid-19, “Sputnik-V”

Η Λευκορωσία σχεδιάζει την έναρξη πλήρους κύκλου παραγωγής του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υγείας της χώρας, Νμτίτρι Πινέβιτς. «Ο πλήρης κύκλος παραγωγής του Sputnik V, σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, στις εγκαταστάσεις της Belmedpreparaty», τόνισε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Τελική ευθεία για έγκριση από τον ΠΟΥ

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενδέχεται να δώσει την έγκρισή του για το ρωσικό εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που η Μόσχα υπογράψει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα τις επόμενες ημέρες, τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Soumya Swaminathan.

«Υπάρχουν ορισμένα νομικά έγγραφα που πρέπει να υπογραφούν και από τα δύο μέρη προτού συνεχιστεί η διαδικασία και νομίζω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο. Οι ρωσικές Αρχές μάς διαβεβαίωσαν ότι αυτά τα έγγραφα θα υπογραφούν πολύ σύντομα και μόλις ολοκληρωθεί αυτό… η αξιολόγηση του φακέλου θα ξαναρχίσει, ο διάλογος θα ξαναρχίσει και στη συνέχεια θα προγραμματιστούν επιθεωρήσεις» ανέφερε σε συνέντευξή της στο Sputnik.

Συνάντηση Μόσχας και Βρυξελλών: Κοινή αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μουράσκο, ανακοίνωσε πως υπήρξε συνάντηση μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών αναφορικά με την κοινή αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ξεκαθάρισε πως ειδικοί και από τις δύο πλευρές θα έχουν διαβουλεύσεις ώστε να συμφωνήσουν σε βασικά στοιχεία και τεχνικές παραμέτρους για την κοινή ανάγνωση των πιστοποιητικών. «Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές περιέγραψαν τα επόμενα, κοινά βήματα. Μια σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθούν για να συμφωνήσουν σε βασικές νομικές και τεχνικές παραμέτρους για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού» επεσήμανε για τις έως τώρα επαφές.

Η Μόσχα έχει υποβάλει στην ΕΕ από τον Σεπτέμβριο όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η προσπάθεια στοχεύει στην άρση των εμποδίων στην κίνηση των Ρώσων πολιτών στο έδαφος της ΕΕ και αντίστροφα. Οι σχετικές διμερείς διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν» κατέληξε ο Μουράσκο.

Δείτε ακόμα...