Λευκωσία: Στρατιωτικά σχέδια ενός ακόμα «τριμερούς σχήματος»

Κύπρος-σημαία
Πηγή: Eurokinissi

Χτες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, σε επίπεδο υπουργών. Σκοπός να εξειδικεύσει και τα κοινά στρατιωτικά σχέδια ενός ακόμα «τριμερούς σχήματος» που στήνει η αστική τάξη στην περιοχή, με οδηγό τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση οι τρεις υπουργοί σημειώνουν ότι «συμφώνησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής για την προετοιμασία και τη διευθέτηση μελλοντικών συναντήσεων και την υπογραφή προγράμματος τριμερούς συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεών τους».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, τις προηγούμενες μέρες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «φιλοξένησαν» στην Κρήτη (στο ΚΕΝΑΠ και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή), την πολυεθνική Ασκηση «Niriis 21» με τη συμμετοχή της ΝΑΤΟικής Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (SNMCMG 2), στις οποίες συμμετέχουν αυτήν την περίοδο Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία.

Αποτυπώνοντας και τα επικίνδυνα «σενάρια» για τα οποία προετοιμάζονται οι ΝΑΤΟικοί, κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν, κατά το ΓΕΕΘΑ, «εκπαιδευτικές δραστηριότητες (…) σε όλες τις μορφές του ναυτικού πολέμου, με έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσεων, στη ναυτική αποτροπή και στην εκκένωση αμάχων». Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τη μεγάλη δύναμη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ενδεικτικά 3 φρεγάτες, 3 πλοία κατευθυνόμενων πυραύλων, 5 υποβρύχια, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, δυνάμεις πεζοναυτών και μαχητικά αεροσκάφη «F-4») συμμετείχε και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Δείτε ακόμα...