Λιμάνι Αλεξανδρούποιλης: «Ζωτικός» κόμβος για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, προκλητικοί οι Αμερικανοί, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησαν τη νέα, γιγαντιαία διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη, δείχνοντας έτσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» της «επικαιροποιημένης» κατάπτυστης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τις βάσεις, τα επιθετικά σχέδια που αυτή σηματοδοτεί.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη άρχισε να μπαίνει στην περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκινά σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Ετσι, οι πρώτες αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη ξεκίνησαν ήδη από την Τετάρτη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα μεταξύ 28 Νοέμβρη και 1ης Δεκέμβρη. Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης, στην Αλεξανδρούπολη κατέφτασαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί για να επιβλέψουν τις διαδικασίες, ενώ στις 2 ή 3 Δεκέμβρη αναμένεται να μεταβεί στο λιμάνι για φιέστα («ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών»), με ομιλίες κ.λπ., και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μαζί με την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Την αξία, άλλωστε, του λιμένα για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται σε ενημερωτικό δελτίο της 598 Transportation Brigade (Ταξιαρχία Μεταφορών) των Αμερικανών:

«Το στρατηγικά τοποθετημένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναδειχθεί σε ζωτικό και ιδιαίτερα ικανό συγκοινωνιακό κόμβο για τις δυνάμεις του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη. Μια εξαιρετική διεθνής και διυπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, των Ελλήνων συμμάχων μας και των εμπορικών μας εταίρων έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις υποδομών στο λιμάνι, που μπορούν τώρα να υποστηρίξουν την κίνηση μονάδων υποστήριξης, ιπτάμενων και θωρακισμένων για τον στρατό».

Τονίζουν ότι από το 2019 το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε μεγάλες ασκήσεις και επιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των «Defender Europe» και «Atlantic Resοlve».

Δίνουν επίσης το στοιχείο ότι με τις εργασίες που έγιναν στο λιμάνι (απομάκρυνση ναυαγίου κ.λπ.) μπόρεσαν από το 2019 μέχρι και την τωρινή διεκπεραίωση να περάσουν από εκεί 117.000 μετρικούς τόνους, 70 ελικόπτερα και 176 θωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων (τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα) και το λιμάνι να δέχεται πλέον μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά φορτηγά πλοία που μισθώνει για τις μετακινήσεις του ο στρατός των ΗΠΑ. Αλλωστε, προσθέτουν, πρόκειται πλέον για μια υποδομή «Can Do It All» (μπορεί να παρέχει τα πάντα) για στρατούς που επιχειρούν στην περιοχή.

Υπάρχει και σχετική δήλωση του ίδιου του διοικητή της 598 Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Τζόσουα Χερς, σκιαγραφώντας το μέγεθος της στρατιωτικής προπαρασκευής στις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης: «Εχουμε εργαστεί σκληρά για να διαφοροποιήσουμε το εύρος των θαλάσσιων λιμένων που μπορούν να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του στρατού σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων».

«Αυτό που έχει πετύχει η ομάδα εδώ στην Αλεξανδρούπολη παρέχει πρόσθετες επιλογές στρατηγικού ελιγμού για τους διοικητές χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης». Ετσι, «αυτό το λιμάνι θα μας επιτρέψει να μετακινήσουμε δυνάμεις μάχης, γρήγορα και αποτελεσματικά, σε ένα όλο και πιο κρίσιμο μέρος της περιοχής επιχειρήσεών μας», προσθέτει ο Αμερικανός, χωρίς να κρύβει λόγια για τον χαρακτήρα αμερικανοΝΑΤΟικού προμαχώνα που λαμβάνουν πλέον η Αλεξανδρούπολη και ο Εβρος γενικότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίηση της περιοχής από άλλα κέντρα.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι σε συνέχεια της υπογραφής της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις στις 14 Οκτώβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ανάμεσα στις τοποθεσίες ανά την Ελλάδα όπου θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί είναι και το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, ακριβώς ώστε προσωπικό που θα διαμένει εκεί να βάζει πλάτη στη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από την περιοχή. Με βάση στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, θα μπορούν να στεγάσουν εκεί μέχρι και 600 στελέχη τους.

Δείτε ακόμα...