Αλεξανδρούπολη: «Αμερικανική υπόθεση» η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δύο προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ), παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

Προσφορές υπέβαλαν:

-Η κοινοπραξία «International Port Investments Alexandroupolis», όπου ηγείται η αμερικανική «Black Summit Financial Group» και η οποία υποστηρίζεται πολύπλευρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του επενδυτικού βραχίωνα της Ουάσιγκτον «International Development Finance Corporation» (IDFC), ο οποίος με κεφάλαια 100 δισ. δολ. προωθεί επενδύσεις οι οποίες εξυπηρετούν γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση – όπως λέγεται επισήμως – με τη «διπλωματία του πορτοφολιού» της Κίνας. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης οι ελληνικές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και EFA GROUP, με την τελευταία να δραστηριοποιείται στον τομέα αμυντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Οι ίδιες εταιρείες απαρτίζουν και την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», που ανακηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο ως προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» της Καβάλας.

«Liberty Port Holdings Μονοπρόσωπη ΑΕ», θυγατρική της επίσης αμερικανικών συμφερόντων «Quintana Infrastructure & Development».

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δείτε ακόμα...