Λιμάνι Πειραιά: Μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της COSCO που συνεχίζουν την απεργία τους

Παννατικό Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους εργαζόμενους της COSCO που απεργούν - 28/10/21
Φώτο Αρχείου / Παννατικό Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους εργαζόμενους της COSCO που απεργούν – 28/10/21 / Πηγή: ΕΝΕΔΕΠ

Μεγάλη παναττική συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της COSCO βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΣΕΜΠΟ, στο λιμάνι του Πειραιά. Οι εργαζόμενοι της COSCO συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την απεργία τους, τους διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία τους απέτυχε παταγωδώς, όπως ανακοινώθηκε από το μικρόφωνο της μεγάλης συγκέντρωσης. Η COSCO κατέθεσε αγωγή σήμερα εναντίον της απεργίας η οποία όμως απορρίφθηκε ως άκυρη.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης βρίσκονται στην πύλη του ΣΕΜΠΟ και περιφρουρούν την απεργία τους διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο. Στο πλευρό τους σε αυτόν τον αγώνα έχουν Σωματεία και φορείς του Πειραιά, και όχι μόνο, που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Χιλιάδες μηνύματα στήριξης στους απεργούς για τα δίκαια αιτήματά τους εκφράζονται και μέσω του twitter καθώς το #οι_ζωές_των_εργατών_μετράνε έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλές hashtag.

Στην αρχή της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή, που σκοτώθηκε στο εργατικό δυστύχημα στην COSCO. Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ από δεκάδες στόματα ακούστηκε η λέξη «Αθάνατος».

Όταν ανακοινώθηκε ότι την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη γίνεται κινητοποίηση στην COSCO από μέλη του Συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat-Is της Τουρκίας, που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της COSCO στον Πειραιά, αλλά και στην Ιταλία από το Σωματείο Λιμενεργατών του Λιβόρνο, μέλους του USB, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η κινητοποίηση στην COSCO στην Τουρκία

Η κινητοποίηση στην Ιταλία

Γιγαντοπανό στα γραφεία της COSCO

«Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO» γράφει το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε από τους συγκεντρωμένους στα γραφεία της εταιρείας

Μάρκος Μπεκρής: Δουλεύουμε σκληρά ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες

Τους εργαζόμενους από όλη την Αττική που συνεχίζουν να καταφτάνουν στο ΣΕΜΠΟ, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργατών της COSCO χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στην συγκέντρωση.

«Αυτός ο αγώνας ξεκίνησε με ένα έγκλημα», είπε o M. Μπεκρής, αναφερόμενος στον Δημήτρη Δαγκλή που έχασε τη ζωή του στο κάτεργο της COSCO, «ένας νέος άνθρωπος 40 ετών, ένας καλός συνάδελφος» που «δούλευε στο πόστο του βοηθώντας τους νέους συναδέλφους».

«Ο θάνατος του Μήτσου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη γέφυρα στην οποία έγινε και το τραγικό εργατικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο συνάδελφός μας, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής του Δημήτρη και όλων μας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, συμπληρώνοντας πως «η γερανογέφυρα αυτή, που πέρασε πάνω από τον συνάδελφό μας, είναι ένα δείγμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο λιμάνι. Για να μη βάλει το χέρι τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, όταν διαρκώς τα κέρδη της δεν έχουν προηγούμενο, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε: «Μετά από αυτό πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε το λιμάνι να δουλεύει έτσι σαν να είναι παγίδα θανάτου; Πώς θα μπορούσαμε να δούμε στα μάτια τους συναδέλφους που είδαν τον Δημήτρη να ψυχορραγεί; Πώς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε την αδερφή του;

Εμείς δεν ντρεπόμαστε να κλάψουμε για το συνάδελφό μας. Και όπως δουλεύουμε σκληρά ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες.

Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας το δείχνει ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην e-food, των Μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Οικοδόμων και αλλού όπου τα ταξικά σωματεία έχουν δύναμη».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...