Λιμενεργάτες της COSCO: Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα

Λιμενεργάτες της COSCO: Γενική Συνέλευση Συνδικάτου ΕΝΕΔΕΠ 28/04/2022 - Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα 29/04/2022
Λιμενεργάτες της COSCO: Γενική Συνέλευση Συνδικάτου ΕΝΕΔΕΠ 28/04/2022 – Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα 29/04/2022

Νέο απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν από απόψε τα μεσάνυχτα με απόφασή τους οι λιμενεργάτες της COSCO, μέσα από τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι η εργοδοσία να απαντήσει θετικά στα δίκαια αιτήματα τους, όπως διαμηνύουν. 

Είναι αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τους εργαζόμενους με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο τραγικό τρόπο με τον άδικο θάνατο του Δ. Δαγκλή στις 25 Οκτώβρη, με τη σημερινή «βουτιά» του Τάκη Πέτα από τα 12 μέτρα με αποτέλεσμα να σακατευτεί, με το χθεσινό εργατικό ατύχημα όταν το κοντέινερ έπεσε πάνω στη νταλίκα και παραλίγο να έρθει στο κεφάλι του οδηγού.

Ο επόμενος; Για να μην υπάρξει επόμενος, οι εργαζόμενοι προχωράνε μπροστά απαιτώντας:

  • Μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω του δουλεμπορικού που έχει στηθεί με ευθύνη της COSCO, DPORT και Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (ΟΦΕ) να ενταχθούν στην παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων που στο σύνολό τους είναι περίπου 900 άτομα.
  • Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία τα Σαββατοκύριακα και αργίες.
  • Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

Καθημερινά μέσα από Γενική Συνέλευση θα αποφασίζεται η συνέχιση του απεργιακού αγώνα.

Γενική Συνέλευση Εργαζομένων: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργαζόμενο που έπεσε από τα 12 μέτρα

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της Γενικής Συνέλευσης των λιμενεργατών της COSCO ήταν όταν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο τους Τ. Πέτα, τον εργαζόμενο που έπεσε από τα 12 μέτρα. Από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φωνή του. Παρά το γεγονός ότι μιλούσε με δυσκολία, τους είπε ότι αυτό που έγινε με θύμα τον ίδιο, τουλάχιστον να συμβάλλει για κάτι καλό «που να αφορά όλους τους συναδέλφους».

Το κλίμα φορτίστηκε και οι συνάδελφοι του συγκινημένοι απάντησαν με δυνατά χειροκροτήματα και φράσεις όπως «Ένας για όλους και όλοι για έναν», «Να υπογραφεί ΣΣΕ τώρα», «Δεν κάνουμε πίσω, πάει και τελείωσε» κ.α.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί απεργιακό ταμείο όπου θα κληθούν να συμβάλλουν από απόψε κιόλας έστω και ένα ευρώ όλοι οι εργαζόμενοι της COSCO, αλλά και όλης της χώρας για την οικονομική στήριξη των απεργών,«γιατί ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος», όπως ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Ακόμα σημειώθηκε ότι από την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για την υλική υποστήριξη που θα χρειαστεί (τρόφιμα, κ.α.) προς τους απεργούς της COSCO.

Δείτε ακόμα...