Λιθουανία: Αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Λευκορώσος συνοριοφύλακας στα σύνορα Λευκορωσίας με Λιθουανία
Φώτο Αρχείου / Λευκορώσος συνοριοφύλακας στα σύνορα Λευκορωσίας με Λιθουανία / Πηγή: TWITTER – TASS

Η Λιθουανία θα αναπτύξει στρατό στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, δυνάμει διατάγματος το οποίο υπέγραψε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, καθώς συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών, σε μια ακόμη περίπτωση «εργαλειοποίησης» της μετανάστευσης στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα υπέγραψε το διάταγμα, που διευρύνει τις εξουσίες του στρατού στην περιοχή της μεθορίου, κατόπιν αιτήματος του κοινοβουλίου, μετέδωσε το λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS. Προβλέπει ότι τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων θα μπορούν να σταματούν και να ψάχνουν ανθρώπους και αυτοκίνητα. Τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν «ειδικό εξοπλισμό», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Από τις αρχές του έτους στη Λιθουανία έχουν μπει περισσότεροι από 4.000 μετανάστες, κυρίως Ιρακινοί, ενώ το 2020 καταγράφηκαν μόλις 81 αφίξεις. Η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, είπε χθες η λιθουανή υπουργός Εσωτερικών, η Άγκνιε Μπιλοτέτ.

Όπως καταγγέλλει το Βίλνιους οι λιθουανικές αρχές, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας έχει «ενορχηστρώσει» τις μεταναστευτικές ροές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στο Μινσκ, με τη Λιθουανία να πρωτοστατεί και να επαυξάνει, ενώ επίσης φιλοξενεί Λευκορώσους αντιπολιτευόμενους, μέλη αντικυβερνητικών οργανώσεων, ΜΜΕ κ.λπ.  Σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, το Μινσκ δήλωσε τον Ιούνη ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που το δεσμεύει να υποδεχτεί παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ από λευκορωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, «υπάρχουν αρκετά στοιχεία» για το ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση μεταναστών κυρίως από την Ασία και την Αφρική, «όπως βίντεο της FRONTEX με όχημα της λευκορωσικής συνοριοφυλακής που συνοδεύει ομάδα μεταναστών μέχρι τα σύνορα» με τη Λιθουανία. Επίσης, σημειώνεται ότι ήδη από τον Μάρτη το Μινσκ σταμάτησε να συνεργάζεται με τη Λιθουανία σε θέματα μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...