Λιθουανία: Θα στείλει στρατιώτες στο Σαχέλ

Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας / Πηγή: lithuanian-army

Η Λιθουανία, προστίθεται στις χώρες που θα στείλει στρατιώτες της στο Σαχέλ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική αποστολή της Γαλλίας και σφοδρές συγκρούσεις, στο πλαίσιο του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνας) για τον έλεγχο της – στρατηγικής εμπορικής σημασίας και πλούσιας σε φυσικούς πόρους – περιοχής της Υποσαχάριας Αφρικής.

Κάπου τριάντα Λιθουανοί στρατιωτικοί πρόκειται να αναπτυχθούν στο Μαλί, στη δυτική Αφρική, στο πλαίσιο της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής «Τακούμπα».

Το κοινοβούλιο της χώρας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, έδωσε το πράσινο φως για αυτό χθες Πέμπτη, σε ψηφοφορία του με παρόντα τον πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας, τον Ζεράρ Λαρσέ.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα συνεισφέρει μερικούς άνδρες στη νέα στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Μοζαμβίκη. Πάνω από 10 Λιθουανοί στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν στην αποστολή εκπαίδευσης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Αφρικής από τα μέσα του 2022.

Συνολικά, το Βίλνιους σχεδιάζει να αναπτύξει μέλη των λιθουανικών ένοπλων δυνάμεων στο πλαίσιο 12 ιμπεριαλιστικών αποστολών εκτός συνόρων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Δείτε ακόμα...