Ο ισραηλινός στρατός εντείνει το αδιάκοπο σφυροκόπημα χωριών και πόλεων του Λιβάνου, μην εξαιρώντας τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού που βομβάρδισε χτες
Για τρίτο συνεχές 24ωρο ο ισραηλινός στρατός συνέχισε σήμερα το σφυροκόπημα των νότιων συνοικιών της Βηρυτού, αλλά και άλλων πόλεων και χωριών του Λιβάνου, στο φόντο παζαριών μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου για πιθανή εκεχειρία ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες.
Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν νωρίς το πρωΐ τα νότια προάστια της Βηρυτου και την περιοχή Μπιντ Τζμπέιλ στο νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.365 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 14.344 άλλα.
Παράλληλα, οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει απώλειες άνω από πέντε δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας καταστράφηκαν η υπέστησαν ζημιές σχεδόν 100.000 κατοικίες.
Σχέδιο εκεχειρίας και συζητήσεις για …δώρο στον Τραμπ
Ένα «σχέδιο εκεχειρίας» υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βηρυτό Λίζα Τζόνσον.
Νωρίτερα σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε για άλλη μια φορά υποκριτικά την «ανησυχία» του για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε νότια προάστια της Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ. «Δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιου είδους (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στη Βηρυτό, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε ανερυθρίαστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με δημοσιεύματα της εφημερίδας The Washington Post σύμφωνα με τα οποία ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκε με τον γαμπρό του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και «αρχιτέκτονα» της αποτυχημένης λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» για το παλαιστινιακό, Τζάρεντ Κούσνερ, την περασμένη Κυριακή στην Φλόριντα λέγοντάς του πως το Ισραήλ επισπεύδει τις διεργασίες για να προωθήσει μία συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο σαν «δώρο» για τον Τραμπ .
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε μία ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας στον Λίβανο με «την ανάμιξη δυτικής και ρωσικής συνεργασίας». Οι όροι μίας τέτοιας συμφωνίας θα απαιτούν ουσιαστικά εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ που ζητούσε την αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με τον Λίβανο σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων πίσω από τα όρια του ποταμού Λιτάνι.
Ο στόχος της φερόμενης προσπάθειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι να προσφέρει μία «νίκη» στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ όταν ορκιστεί και αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου την εξουσία, πιθανώς για να μπορεί να προωθήσει (σε αντάλλαγμα) το σχέδιο για «θάψιμο» κάθε προοπτικής ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και την πολυετή κατοχή της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP