Με τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αυξάνοντας τους θανάτους αμάχων, τον ξεριζωμό και την καταστροφή, ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν διαβουλεύσεις με στόχο την επιβολή μιας «διπλωματικής λύσης» με τους δικούς τους όρους και με «ελευθερία δράσης» για το κράτος – δολοφόνο σε βάρος του λιβανέζικου λαού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 110 από ισραηλινές επιθέσεις.
Συνολικά από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί 2.865 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 13.047 από τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.
Στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι από τις 4 Οκτώβρη οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα παιδί και τραυματίζουν άλλα δέκα. Οσα παιδιά επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς, συχνά υποφέρουν από έντονο μετατραυματικό στρες, αγωνία για τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, στέρηση ύπνου, εφιάλτες, απώλεια όρεξης, πονοκεφάλους και ψυχοσωματικές διαταραχές.
Η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων, τονίζοντας πως όσο αυτές συνεχίζονται τόσο επιδεινώνονται οι συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών, προκαλώντας τους όχι μόνο άσχημα σωματικά αλλά και ψυχολογικά τραύματα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι από τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 166 παιδιών και τον τραυματισμό πάνω από 1.168.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνέχισε τον σφοδρό βομβαρδισμό περιοχών του νότιου και ανατολικού Λιβάνου, βάζοντας στο στόχαστρο ιδιαίτερα την κοιλάδα Μπεκάα και τη γεμάτη αρχαιότητες πόλη Μπααλμπέκ και σκοτώνοντας άλλους 19 Λιβανέζους αμάχους.
Θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα εξαπολύθηκαν επίσης στον δρόμο Αράγια – Καχάλ, που συνδέει τη Βηρυτό με την κοιλάδα Μπεκάα, στο Ματζραάτ αλ Γιαχουντίγιχ, βόρεια της Τύρου, κ.α.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 6 γιατρούς και τραυμάτισε άλλους 4 σε πολλαπλές επιθέσεις. Συνολικά 178 υγειονομικοί και διασώστες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις.
Απαντώντας στις επιθέσεις, δυνάμεις της Χεζμπολάχ κλιμάκωσαν τα χτυπήματα με ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.
Στην ισραηλινή πόλη Μετούλα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν – ένας Ισραηλινός και τέσσερις μετανάστες – και ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Αλλοι δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν χτες κοντά στον εποικισμό Κιριάτ Ατά (έξω από τη Χάιφα).
Χτες, εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβρη δυνάμεις της αποστολής έγιναν στόχος 30 φορές από τα ισραηλινά στρατεύματα.
Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι ρουκέτα από τον Λίβανο με κατεύθυνση το Ισραήλ έπεσε την Τετάρτη σε στρατόπεδο Ιρλανδών κυανόκρανων, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σ. Χάρις χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σοβαρό».
Νέα παζάρια σε Κάιρο και Ιερουσαλήμ
Χτες στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι υποδέχθηκε τον διευθυντή της CIA, Γ. Μπερνς, στο πλαίσιο των παζαριών που συνεχίζονται εδώ και έναν χρόνο για δήθεν «εκεχειρία» στη Γάζα και τώρα στον Λίβανο.
Σε ρεπορτάζ του λιβανέζικου «Al Mayadden» (φίλα προσκείμενου στη Χεζμπολάχ) αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «περιφερειακές εξελίξεις, η αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και η κατάσταση στον Λίβανο».
Ο Σίσι αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το έργο της οποίας απαγόρευσε η ισραηλινή Βουλή επιχειρώντας να εντείνει τον στραγγαλισμό του Παλαιστινιακού λαού. Τόνισε ακόμα την ανάγκη εφαρμογής λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό και ανέφερε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η άμεση εκεχειρία και στον Λίβανο, καθώς επίσης η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών του. Επανέλαβε δε για πολλοστή φορά του κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης των συγκρούσεων «για όλους τους λαούς της περιοχής».
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο νέος αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Χασάν Ρασάντ.
Ανάλογα παζάρια περί «εκεχειρίας» σε Λίβανο και Γάζα διαπραγματεύονταν χτες στο Ισραήλ οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Μπρετ Μακγκέρκ και Εϊμος Χοκστάιν.
Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νετανιάχου τούς τόνισε πως «το πιο σημαντικό στοιχείο μιας συμφωνίας τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο δεν είναι ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο οποίο θα γραφτεί, αλλά η αποφασιστικότητα του Ισραήλ και η ικανότητά του να επιβάλει τη συμφωνία και να αποτρέψει κάθε απειλή για την ασφάλειά του από τον Λίβανο, με τρόπο που θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους».
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε όσα «διαρρέουν» για το σχέδιο ΗΠΑ – Ισραήλ, το οποίο προβλέπει «ελευθερία δράσης του Ισραήλ για την άρση των απειλών»…
Εγγραφο της αμερικανικής πρότασης που «διέρρευσε» προχτές το βράδυ επαναφέρει το θέμα της εφαρμογής της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά προβλέπει και περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, αφού ζητά να μπορεί το Ισραήλ «να επιλέγει να δράσει εναντίον παραβιάσεων» της απόφασης, να «βομβαρδίζει απειλές» στο λιβανέζικο έδαφος ή να κατασκοπεύει τη χώρα από ψηλά, «διακριτικά», σε περίπτωση που δεν αποδώσει ένας προτεινόμενος «ανεξάρτητος μηχανισμός» που θα αποτρέπει την παρουσία και τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι στον νότιο Λίβανο θα κινούνται αποκλειστικά δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού και της UNIFIL, ενώ απαιτεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου να εξασφαλίσει την ανάσχεση των λαθραίων εισαγωγών και της παραγωγής όπλων υπέρ της Χεζμπολάχ.
Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως στο ίδιο έγγραφο η πρόταση αφορούσε «εκεχειρία 60 ημερών» στον Λίβανο.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός N. Μικάτι απέφυγε χτες να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, προτιμώντας να ρίξει βάρος στο προχτεσινό τηλεφώνημα με τον Χοκστάιν για «την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας τις επόμενες μέρες», ακόμα και «πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη». Μιλώντας αργότερα στο «Al Jadeed» ο Μικάτι δήλωσε πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για εκεχειρία «τις επόμενες ώρες ή μέρες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ν. Μπέρι (που έχει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ), δήλωσε ότι ο στρατός του Λιβάνου θα πρέπει να είναι ο μόνος αρμόδιος για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, η οποία το 2006 είχε τερματίσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου.
Σύνοδος για Παλαιστίνη και Λίβανο τον Νοέμβρη στο Ριάντ
Στο Ριάντ το τελευταίο 48ωρο η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας φιλοξένησε συνάντηση της λεγόμενης «Διεθνούς Συμμαχίας για την Εφαρμογή Λύσης Δύο Χωρών».
Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν είπε πως το Ριάντ θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να επιτευχθεί εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο και να επιτευχθεί «μόνιμη λύση» στο Παλαιστινιακό.
Επιβεβαίωσε δε την πραγματοποίηση «Αραβο-Ισλαμικής Διάσκεψης Κορυφής» για τη Γάζα στις 11 Νοέμβρη, σε συνέχεια της περσινής, που είχε πραγματοποιεί την ίδια ημερομηνία στο Ριάντ.
Με τα παζάρια Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ να μην έχουν σταματήσει ποτέ, ο Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν δήλωσε ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να προχωρήσει «αρκετά γρήγορα» σε ορισμένες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ακόμα κι αν μια «μεγα-συμφωνία» που περιλαμβάνει την αναγνώριση του Ισραήλ από το Ριάντ «παραμένει μακρινή».
«Διαρροές» για ιρανική «απάντηση» στο Ισραήλ
Το ίδιο διάστημα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι Ρωσία και Ιράν ετοιμάζονται να υπογράψουν μια νέα σημαντική συμφωνία, που θα συμπεριλαμβάνει «στενότερη αμυντική συνεργασία». Τόνισε πως ετοιμάζεται «σύντομα» μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, «ώστε να γίνει ισχυρός παράγοντας ενίσχυσης» των διμερών σχέσεων.
Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη στήριξή τους στο Ισραήλ έναντι του Ιράν, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ να καλεί προχτές το βράδυ το Ιράν να μην απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις της 26ης Οκτώβρη, ξεκαθαρίζοντας ότι αν το πράξει, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν χτες τις πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το CNN, ότι το Ιράν ετοιμάζει «αποφασιστική και οδυνηρή» απάντηση στο Ισραήλ και μάλιστα πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη.
Την ίδια μέρα η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios», επικαλούμενη δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε πως το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ από το έδαφος του Ιράκ τις επόμενες μέρες, μέσω της εκτόξευσης μεγάλου αριθμού drones και βαλλιστικών πυραύλων.
Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, ανέφερε ότι τη Δευτέρα ο Ιρανός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να προετοιμαστεί για επίθεση κατά του Ισραήλ, καθώς εξέτασε τη ζημιά που προκλήθηκε από τα ισραηλινά χτυπήματα και διαπίστωσε ότι είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, η ιρανική επίθεση αντιποίνων είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς η Τεχεράνη φοβάται ότι μια νέα αύξηση των «περιφερειακών εντάσεων» θα μπορούσε να ωφελήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντ. Τραμπ.
Ο δε Νετανιάχου, μιλώντας χτες σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικής ακαδημίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ σήμερα «έχει τη μεγαλύτερη ελευθερία δράσης από ποτέ» και ισχυρίστηκε πως οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη εντάσσονται στο πλαίσιο του «υπέρτατου σκοπού» που είναι η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση της Γερμανίας, σε αντίποινα για την προχτεσινή εκτέλεση του Γερμανοϊρανού Γιαμσίντ Σαρμάντ στο Ιράν, ανακοίνωσε ότι κλείνουν τρία ιρανικά γενικά προξενεία στη Γερμανία, σε Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Μόναχο.
Νέα επίθεση στη Συρία
Χτες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε άλλη μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία, χτυπώντας την περιοχή Κουσαΐρ, στα νότια περίχωρα της επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας.
Στόχος φέρεται ότι ήταν «αποθήκες όπλων και πυρομαχικών» της Χεζμπολάχ. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η επίθεση επιβεβαιώνεται, με τη δικαιολογία ότι μέσω αυτής επιχειρείται «η μείωση της μεταφοράς όπλων από το Ιράν, μέσω Συρίας, στη Χεζμπολάχ».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χτύπησε και το μεθοριακό πέρασμα Josieh, που χρησιμοποιείται από Σύρους και Λιβανέζους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν από τον Λίβανο και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αναζητώντας καταφύγιο στη Συρία. Και σ’ αυτήν την περίπτωση οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν πως οι επιδρομές ήταν απαραίτητες επειδή από εκεί «περνά τα όπλα της η Χεζμπολάχ»…
Νέες επιδρομές ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη
Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες τα χαράματα νέα αεροπορική επιδρομή στη Χοντέιντα της Υεμένης, χτυπώντας περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.
Την Τετάρτη το βράδυ αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές στην ίδια πόλη.