Λίβανος: Σφοδρές διαδηλώσεις με πυρπόλυση τραπεζών

φωτια

Τουλάχιστον δώδεκα τράπεζες πυρπολήθηκαν και βανδαλίστηκαν καθώς σε εξέλιξη είναι διαμαρτυρίες ενάντια στις οικονομικές δυσκολίες σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και δεκάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι μεγαλύτερες και πιο βίαιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στη βόρεια πόλη της Τρίπολης – τη δεύτερη μεγαλύτερη και φτωχότερη πόλη του Λιβάνου. Μάλιστα υπήρξε και ένας νεκρός διαδηλωτής πιθανόν από τον στρατό, ο 26χρονος Fouaz al-Semaan, κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων την Τρίτη.

Οι διαδηλωτές στην Τρίπολη άρχισαν να πυρπολούν τράπεζες την Τρίτη το απόγευμα μετά τον θάνατο του al-Semaan και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης καθώς κυνηγήθηκαν στους δρόμους από στρατιώτες. Τράπεζες πυρπολήθηκαν στο νότιο Σιντόν, στην Βηρυτό, την νότια πόλη του Ναμπατίχ.

Λόγος των διαδηλώσεων είναι η ταχεία πτώση της λιβανέζικης λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 50 % σε περίπου έξι μήνες επιδεινώνοντας τους όρους ζωής με αύξηση της ακρίβειας στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και έκρηξη της ανεργίας. Μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, σταμάτησαν προσωρινά μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού αλλά επανήλθαν πιο έντονες.

Τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση κήρυξε χρεοκοπία καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει ομόλογα αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος των 92 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ.

[Πηγή: aljazeera.com]

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...