Λίβανος: Συνεχίζει τις επιθέσεις το ισραηλινό κράτος – δολοφόνος

Ενώ οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν παραμένουν στον αέρα, το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει εν μέσω «εκεχειρίας» τις επιχειρήσεις για επέκταση και παγίωση της κατοχής στον νότιο Λίβανο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι ΗΠΑ οργανώνουν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης του Λιβάνου, η οποία έχει τη στήριξη των Ευρωατλαντικών.

Στο επίκεντρο του πρώτου γύρου των συνομιλιών βρέθηκαν ο «περιορισμός της ιρανικής επιρροής στον Λίβανο» και τα σχέδια για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Παρά τη 10ήμερη «εκεχειρία» που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού και τέθηκε σε ισχύ στις 16 Απρίλη, το Ισραήλ συνεχίζει επιθέσεις και κατοχικές επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο.

Τις τελευταίες ώρες, αεροπορική επίθεση στην Καακααγιέτ ελ Τζισρ τραυμάτισε έξι πολίτες, ενώ σπίτια κατεδαφίστηκαν στη Χιάμ.

Το λιβανικό πρακτορείο ANI μετέδωσε νέα επίθεση με drone στον νότο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, «Al-Manar», το Ισραήλ βομβάρδισε τις περιοχές Μάις αλ Τζαμπάλ, Τύρο, Καντάρα και Κουίνιν, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από Βηρυτό, νότιο Λίβανο και Μπεκάα.

Ο δε ισραηλινός στρατός εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση καλώντας τους Λιβανέζους να μην εισέλθουν σε χωριά που εξακολουθεί να κατέχει.

Από την έναρξη της «εκεχειρίας» έχουν καταγραφεί πάνω από 220 ισραηλινές παραβιάσεις -αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί, οβίδες πυροβολικού- ενώ συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις σπιτιών και κτιρίων στα κατεχόμενα λιβανέζικα εδάφη.

Ο δε ΟΗΕ ανέφερε ότι από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 177 παιδιά από τον Μάρτη και τραυματίστηκαν άλλα 700.

Συνεχίζεται η γενοκτονία στη Γάζα παρά την «εκεχειρία»

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω άλλης μιας «εκεχειρίας», η ισραηλινή δολοφονική κατοχική βία δεν σταματά ούτε στιγμή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν άλλους πέντε Παλαιστίνιους τη Δευτέρα.

Οι νεκροί περιλαμβάνουν τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό αστυνομικού σημείου ελέγχου στη Χαν Γιουνίς, έναν σε επίθεση drone στον καταυλισμό Μπουρέιτζ και έναν στη συνοικία Ζεϊτούν.

Την Τρίτη το πρωί, μια Παλαιστίνια γυναίκα δολοφονήθηκε από πυρά ισραηλινού πολεμικού πλοίου στα ανοιχτά των βόρειων ακτών.

Από τον Οκτώβρη του 2025, όταν το Ισραήλ «συμφώνησε» σε εκεχειρία, έχουν σκοτωθεί πάνω από 780 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιδρομές.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας καταγράφει πάνω από 2.400 ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκπρόσωποι του λεγόμενου Συμβουλίου Ειρήνης, του νέου ιμπεριαλιστικού οργανισμού υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, είχαν συζητήσεις με την πολυεθνική εταιρεία του Ντουμπάι «DP World», σχετικά με τη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού και άλλων έργων υποδομής στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εντάσσεται στα σχέδια των ΗΠΑ και «συμμάχων» τους για τη μετατροπή της Γάζας σε προτεκτοράτο και κόμβο για τις μπίζνες τους, ενώ η Ουάσιγκτον επιχειρεί να το αξιοποιήσει και ευρύτερα ως εργαλείο για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στο πλαίσιο των διεργασιών και των ανακατατάξεων στον διεθνή ιμπεριαλιστικό συσχετισμό δυνάμεων.

Επιδρομές και σε χωριά της Συρίας

Σύμφωνα στο μεταξύ με τη συριακή τηλεόραση, περίπολος του ισραηλινού στρατού εισέβαλε σε χωριά της Συρίας, προχωρώντας σε εφόδους σε πολλά σπίτια και σε μια τουλάχιστον απαγωγή.

Το Ισραήλ επέκτεινε σημαντικά την κατοχή συριακών εδαφών ταυτόχρονα με την ανατροπή του πρώην προέδρου της Συρίας Μπ. Άσαντ τον Δεκέμβρη του 2024 και την κατάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές του αλ Σαράα.

Πριν λίγες μέρες ο «πρόεδρος» του καθεστώτος των τζιχαντιστών σε ομιλία του εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα συνολικότερο παζάρι με το Ισραήλ για τα κατεχόμενα συριακά εδάφη.

Δείτε ακόμα...