Λιβύη: 5.000 μετανάστες βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Περίπου 5.000 μετανάστες βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, αλλά αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Η κατάσταση παραμένει εντελώς απαράδεκτη αναφορικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα. Πάντα κάναμε σαφές ότι η κράτηση δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η ένωση ανταποκριτών στον ΟΗΕ στη Γενεύη (Acanu).

Ο ΔΟΜ, που είναι μέρος του δικτύου του ΟΗΕ, δραστηριοποιείται στη Λιβύη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να παρέχει βοήθεια ζωτικής σημασίας σε μετανάστες που βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης.

«Αλλά μας ανησυχεί ότι υπάρχουν ανεπίσημα κέντρα κράτησης για τα οποία καμία υπηρεσία δεν έχει γνώση ή πρόσβαση σε αυτά», τόνισε ο Βιτορίνο.

Ο Βιτορίνο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει «σαφήνεια» και «προβλεψιμότητα» όταν πρόκειται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, ιδίως όσον αφορά τα σημεία αποβίβασης.

«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε νόμιμους διαύλους πρόσβασης για να αποτρέψουμε τους μετανάστες από το να καταφεύγουν σε αρνητικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της καταφυγής σε παράνομους διακινητές», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...