Λιβύη: Διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

Τρίπολη, Λιβύη
Πηγή: Eurokinissi Τρίπολη, Λιβύη

Συναντήσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης ξεκίνησαν την Κυριακή στο Μαρόκο, με πρωτοβουλία του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι η εφαρμογή μίας συμφωνίας εκεχειρίας, μετά την ανακοίνωση στις 21 Αυγούστου για παύση πυρός – που δεν τέθηκε σε ισχύ- από τις δύο πλευρές, την «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας» (GNA) με πρωθυπουργό τον ισλαμιστή Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» (LNA) με ηγέτη τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που στηρίζει το αιρετό κοινοβούλιο της χώρας υπό τον Αγκίλα Σάλεχ.

Η πρωτοβουλία του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών εκδηλώνεται στο φόντο των ανταγωνισμών για ξαναμοίρασμα των κοιτασμάτων, αγωγών Ενέργειας στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ακολουθεί εκείνη του 2015 που οδήγησε στη συμφωνία για τη συγκρότηση της λιβυκής κυβέρνησης «Γενικής Συμφωνίας» με επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ.

Ώθηση στις προσπάθειες για εκεχειρία έδωσε χτες μεταξύ άλλων και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που από τη Δαμασκό απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στην εμπόλεμη χώρα.

Την Κυριακή συναντήθηκαν, κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη ο Λίβυος πρωθυπουργός Σάρατζ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επισημαίνεται πως εξετάστηκαν τρόποι κοινού βηματισμού «για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Λιβύης και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον,ο Τούρκος ηγέτης επιβεβαίωσε τη συνέχιση υποστήριξης και της αλληλεγγύης της χώρας του στην κυβέρνηση Σάρατζ τονίζοντας ότι έχει ως προτεραιότητα «την αποκατάσταση της σταθερότητας» εκτιμώντας πως αυτό θα ωφελήσει «τις γειτονικές χώρες και όλη την περιοχή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...