Λιβύη: Ένοπλοι στα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου

Libya
Φωτό αρχείου

Ομάδα ενόπλων αναπτύχθηκε χθες Τετάρτη αργά το βράδυ έξω από τα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ), είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ώρες έπειτα από οργισμένη ομιλία του προέδρου της Μουστάφα Σανάλα, που απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) του Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα να τον αποπέμψει.

Κατά μία από τις πηγές του Ρόιτερς, οι ένοπλοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα.

Ο Μουστάφα Σανάλα τόνισε στην ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ότι η θητεία του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα έχει λήξει και δεν έχει δικαιοδοσία να τον αποπέμψει από την διεύθυνση της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας της Λιβύης.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δημοσιοποίησε εκτελεστικό διάταγμα που φέρει ημερομηνία 7η Ιουλίου και ονομάζει επικεφαλής της ΕΕΠ τον Φαρχάτ Μπενγκντάρα, τον άλλοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης (2006-2011), που εντάχθηκε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών όταν ξέσπασε η εξέγερση στη χώρα της βόρειας Αφρικής το 2011. Διόρισε επίσης άλλα τέσσερα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» της ΕΕΠ. Ο κ. Μπενγκντάρα θεωρητικά έχει ήδη διαδεχθεί τον κ. Σανάλα, στη θέση από το 2014.

Στην ομιλία του χθες βράδυ, ο κ. Σανάλα είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη διεύθυνση της ΕΕΠ. «Αυτός ο θεσμός ανήκει σε όλους τους Λίβυους, όχι σε εσένα», είπε, προφανώς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ντμπάιμπα. «Η θητεία της κυβέρνησής σου έχει λήξει», συνέχισε, επιμένοντας στον απολιτικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Έξι πετρελαιοπηγές και τερματικοί σταθμοί έχουν διακόψει αναγκαστικά τη λειτουργία τους από τα μέσα Απριλίου εξαιτίας καταλήψεων και αποκλεισμών από ομάδες προσκείμενες στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που απαιτούν η εξουσία να μεταβιβαστεί στον κ. Μπατσάγα και «δικαιότερη κατανομή» των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Σανάλα έχει εξάλλου συγκρουστεί επανειλημμένα με τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, τον Μοχάμαντ Αούν.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Σανάλα επιβλήθηκε ως βασικός συνομιλητής των ξένων εταίρων της ΕΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα.

Ο κ. Μπενγκντάρα φέρεται να πρόσκειται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Ο διορισμός του μπορεί να αποτελεί τον καρπό διευθέτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και τον στρατάρχη Χάφταρ, σύμφωνα με παρατηρητές.

Ο κ. Σανάλα κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως ενεπλάκησαν στην απόφαση να αντικατασταθεί.

Η συνέχιση της χαοτικής πολιτικής κατάστασης αφαιρεί 850.000 βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εξαιτίας των αποκλεισμών εγκαταστάσεων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...