Λιβύη: Η Κυβέρνηση Φάτι Μπασάγα στη Σύρτη

Το κοινοβούλιο της Λιβύης στη Βεγγάζη
Φώτο Αρχείου / Το κοινοβούλιο της Λιβύης στη Βεγγάζη / Πηγή: Esam Omran Al-Fetori

Το κοινοβούλιο της Βεγγάζης ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση που διόρισε, υπό τον Φάτι Μπασάγα, θα εδρεύει προς το παρόν στη Σύρτη, καθώς έχει περιέλθει σε αδιέξοδο η προσπάθεια να θέσει υπό τον έλεγχό της τα κυβερνητικά κτίρια στην Τρίπολη, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την εξουσία στη Λιβύη.

Η απόφαση αυτή συνιστά την πιο ξεκάθαρη μέχρι τώρα παραδοχή του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση που διόρισε τον Μάρτη δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά της στην Τρίπολη και η Λιβύη έχει παραλύσει λόγω της κρίσης των δύο κυβερνήσεων.

Το αδιέξοδο αυτό απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο συγκρούσεων στη Λιβύη, έπειτα από δύο χρόνια σχετικής ειρήνης. Και οι δύο πλευρές στηρίζονται από ένοπλες ομάδες και οποιαδήποτε προσπάθεια του Μπασάγα να μπει δια της βίας στην Τρίπολη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μάχες στη δυτική Λιβύη, πόσο μάλλον σε μια περίοδο τεράστιας όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά του λαού της Λιβύης. 

Η επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα γίνει στη Σύρτη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σώματος Αμπντουλάχ Μπελχαΐκ. Η μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά συγκροτήθηκε πέρσι με στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη. Όμως, αφού οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω των διαφωνιών για τους κανόνες που έπρεπε να τηρηθούν, το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ έκρινε ότι η θητεία της κυβέρνησης έληξε και διόρισε μια νέα υπό τον Μπασάγα. Ο Ντμπεϊμπά υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του είναι νόμιμη και ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...