Λιβύη – ΗΠΑ: Επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Τρίπολη

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε σήμερα τη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει την υποστήριξη της Δύσης, δύο μήνες μετά την έκδοση στις ΗΠΑ ενός Λίβυου υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση του Λόκερμπι.

Προηγουμένως ο Μπερνς είχε συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης.

«Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς», παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεϊν αλ Αγιέμπ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης Ντμπέιμπα που εδρεύει στην Τρίπολη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπερνς –που ασκεί τα καθήκοντά του από τον Μάρτιο του 2021– «τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, εξέδωσε στα μέσα Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τον Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι ως ύποπτο για την επίθεση σε αεροπλάνο της Pan-Am, το 1988, πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία, στην οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...