Λιβύη: Η ΚΕΕ κατέλαβε δύο πόλεις μετά τη στρατηγική αεροπορική βάση

Τρίπολη, Λιβύη
Πηγή: Eurokinissi Τρίπολη, Λιβύη

Δυνάμεις που συνεργάζονται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει δύο πόλεις κοντά στα σύνορα της Τυνησίας από τις δυνάμεις της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης Χαλιφά Χαφτάρ.

Τη Δευτέρα, δυνάμεις που συμμάχησαν με το GNA κατέλαβαν τη στρατηγική αεροπορική βάση al-Watiya νότια της πρωτεύουσας, Τρίπολη. Η βάση ήταν υπό έλεγχο του Χαφτάρ από το 2014.

Αφού έχασε τον έλεγχο της βάσης, ο Αχμέτ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του Χαφτάρ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Λιβύης, με έδρα την Ανατολή, είχαν αποσυρθεί από ορισμένα πεδία μάχης της Τρίπολης.

Ωστόσο, ο αλ Μισμάρι είπε σε τηλεοπτική ομιλία του πως η βάση είχε εγκαταλειφθεί ως μέρος μιας μακροχρόνιας στρατηγικής απόφασης και ότι μόνο παλιός, ξεπερασμένος εξοπλισμός έμεινε εκεί. «Αυτή η κίνηση δεν πραγματοποιήθηκε με απόφαση της στιγμής, είχε προγραμματιστεί για μήνες. Έχουμε βγάλει στρατηγικό εξοπλισμό και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό από τη βάση.», δήλωσε.

«Μόνο χθες δόθηκαν εντολές από το προσωπικό να αποσυρθούν υπό την αεροπορική μας κάλυψη. Η απόσυρση ήταν επιτυχής και μετακινήσαμε το προσωπικό και όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά. Έχουμε τα δικά μας σχέδια και θα ανακτήσουμε την αεροπορική βάση.»

Με πληροφορίες από: al jazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...