Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στη δυτική Λιβύη για «να εξαλειφθούν εστίες εγκληματικότητας και λαθρεμπορίου», ανακοίνωσε η Διοίκηση Μεραρχίας του στρατιωτικού τομέα της δυτικής ακτής που αναφέρεται στη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται το δυτικό τμήμα της χώρας.
Όπως αναφέρεται, πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης βρέθηκε κρησφύγετο κοντά στην πόλη Ζαουίγια που απέχει περίπου 45 χλμ. δυτικά από την Τρίπολη. Η ανακοίνωση περιγράφει πως τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα «σειρά αεροπορικών πληγμάτων» με drones «στοχοποίησε και κατέστρεψε εγκαταστάσεις λαθρεμπόρων καυσίμων, ιδίως στην Ασμπάν», αγροτική περιοχή στην περιφέρεια της Ζαουίγια, ενώ δεν γίνεται λόγος για θύματα.
Η επιχείρηση είχε αναγγελθεί από την Παρασκευή και άρχισε προχθές Κυριακή. Η διοίκηση του «στρατιωτικού τομέα της δυτικής ακτής» απαίτησε από τους κατοίκους να «μείνουν μακριά από εγκαταστάσεις οι οποίες στοχοποιούνται σε αεροπορικά πλήγματα ακριβείας», για την «ασφάλειά τους», καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν «εκρηκτικοί μηχανισμοί» σε αυτές.
Σύμφωνα με τα λιβυκά ΜΜΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ζαουιγία γίνεται θέατρο επιθέσεων, με τη λιβυκή ενημερωτική ιστοσελίδα The Libya Observer να σημειώνει ότι στα μέσα Δεκέμβρη βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν στο κάψιμο μερικών από τις δεξαμενές του διυλιστηρίου που βρίσκεται στην περιοχή.
Χάος επικρατεί στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση
Υπενθυμίζεται ότι στη Λιβύη το 2011 σημειώθηκαν δολοφονικές πολεμικές συγκρούσεις, ως έκφραση του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, όπως και στη συνέχεια, η δήθεν «απελευθερωτική» παρέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση για την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της περιοχής.
Από τότε η Λιβύη έχει, ουσιαστικά, χωριστεί στα δύο. Με το δυτικό τμήμα της, όπως αναφέρθηκε, να ελέγχεται από την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» με πρωθυπουργό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και το ανατολικό από τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων με πρόεδρο τον Αγκίλα Σάλεχ, δεν είναι λίγες οι φορές που από τη λήξη του πολέμου και μετά έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο τμημάτων, εντείνοντας κάθε φορά τον κίνδυνο της ανάφλεξης.
Ο ρόλος της Ελλάδας στον πόλεμο, όπως και σε αυτούς που μαίνονται τώρα, δεν ήταν διόλου αμελητέος, καθώς όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν εκείνη την περίοδο, μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της χώρας, έδωσαν «γη και ύδωρ» των μακελάρηδων που έσπερναν τον θάνατο και τον ξεριζωμό των Λίβυων, ενώ υπήρξε, όπως και τώρα, έτσι και τότε, η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο εκφράστηκε ακόμα και με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Λήμνος» στις πολεμικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού με αναφορές στην «αραβική άνοιξη» ξέπλεναν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τα ίδια κάνουν όλοι οι παραπάνω και ξεπλένοντας τώρα τους τζιχαντιστές που επιβλήθηκαν στην εξουσία στη Συρία.
Το ΚΚΕ, από πλευράς του τις είχε καταγγείλει, αναδεικνύοντας παράλληλα πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ποτέ δεν λειτούργησαν ως «περιστέρια της ειρήνης» και πως αντίθετα οι σχεδιασμοί τους ανέκαθεν αφορούσαν και αφορούν την εκμετάλλευση πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς, με τους λαούς όπου γης να καλούνται να πληρώσουν ακριβά, ακόμα και με το αίμα τους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που στήνονται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Πηγή: 902.gr