Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη με αφορμή την άφιξη της κυβέρνησης Μπασαγά

Libya
Φωτό αρχείου

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, καθώς ο Φάτι Μπασάγα, ο πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης που έχει διοριστεί από το κοινοβούλιο της χώρας, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα.

Οι μάχες που μαίνονταν από νωρίς το πρωί, ανάγκασαν τον Φάτι Μπασάγα και την κυβέρνησή του να αποχωρήσουν τελικά από την Τρίπολη, όπου έφτασαν πριν λίγες ώρες. 

Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον Μπασάγα τον Φλεβάρη. Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.

Ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη που σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση του Ντμπάιμπα είχε βασική αποστολή να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβρη του 2021.

Ο Μπασάγα είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να εδραιώσει την εξουσία της κυβέρνησής του στην Τρίπολη, αλλά μέχρι σήμερα ο Ντμπάιμπα αρνείτο να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...