Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε στον ΟΗΕ τα άκυρα τουρκολιβυκά μνημόνια

Ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος της εκλεγμένης Βουλής της Λιβύης / EUROKINISSI

Επίσημη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέθεσε ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Αγκίλα Σάλεχ, ενημερώνοντάς τον για τα άκυρα μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν την Δευτέρα ανάμεσα στην λιβυκή «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και την Τουρκία τονίζοντας πως δεν έχουν «καμία νομική ισχύ, ούτε δεσμεύουν το λιβυκό κράτος».

Ο Σάλεχ εξήγησε πως η αποστολή της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά έχει λήξει σύμφωνα με τους όρους της προβλεπόμενης πολιτικής συμφωνίας που οδήγησε στη συγκρότησή της. Ανέφερε επίσης πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση «απέτυχε στα καθήκοντά της» σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε αποφασιστεί στο «Φόρουμ Λιβυκού Πολιτικού Διαλόγου» τον Δεκέμβρη του 2020.

Επισημαίνει επίσης πως τα μνημόνια και οι συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά με την Τουρκία παραβιάζουν το άρθρο 6, παράγραφο 10 της συμφωνίας του «Φόρουμ Λιβυκού Πολιτικού Διαλόγου» που αναφέρει ρητά πως η συγκεκριμένη αρχή «δεν θα συνάψει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν την σταθερότητα των σχέσεων της Λιβύης με ξένες χώρες ή επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις». Εν προκειμένω, ο Σάλεχ τόνισε πως με τη διάπραξη «εσκεμμένης παραβίασης» των συμφωνηθέντων «θα αποσταθεροποιηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...