Λιβύη: Πάνω από 43.000 οι εκτοπισμένοι πλημμυροπαθείς

Νεότερα στοιχεία για τους πλημμυροπαθείς της Ανατολικής Λιβύης που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 10ης Σεπτέμβρη έδωσε χτες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ).

Σύμφωνα με τον ΙΟΜ, πάνω από 43.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Ανατολική Λιβύη, κυρίως την πόλη Ντέρνα.

Η έλλειψη προμηθειών πόσιμου νερού φαίνεται να οδηγεί πολλούς ανθρώπους εκτός της Ντέρνα, σε περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης. Οι αρχές έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό της πόλης να μην χρησιμοποιεί το τοπικό δίκτυο υδροδότησης, που έχει μολυνθεί από τα νερά των πλημμυρών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στην αρχή της βδομάδας ότι οι υπηρεσίες του, κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσπαθούν να «προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη υγιεινής».

Οι επείγουσες ανάγκες των εκτοπισμένων αφορούν «τη σίτιση, το πόσιμο νερό, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη», σύμφωνα με τον ΙΟΜ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...