Λιβύη: Περίπου 300 μισθοφόροι αποχώρησαν από τις ανατολικές περιοχές της χώρας

Περίπου 300 ξένοι μισθοφόροι αποχώρησαν από την ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί τον Νοέμβριο από τις δυνάμεις που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη. «Η πρώτη αποχώρηση έγινε και αυτό συνιστά ένα θετικό πρώτο βήμα μετά τη διάσκεψη της 12ης Νοεμβρίου» ανέφερε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου, Αν Κλερ Λεζάντρ, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών. «Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσει, το συντομότερο δυνατόν, η υλοποίηση της πλήρους διαδικασίας αποχώρησης των μισθοφόρων, των ξένων μαχητών και των ξένων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πότε έφυγαν οι μισθοφόροι και από πού είχαν πάει στη Λιβύη. ’Αλλοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι μισθοφόροι αυτοί ήταν από το γειτονικό Τσαντ.

Με την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 2020 στη Γενεύη ζητήθηκε η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, κάτι όμως που δεν έγινε. Η Τουρκία έστειλε στρατιώτες και χιλιάδες φιλότουρκους Σύρους, για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Μισθοφόροι από τη ρωσική εταιρεία Βάγκνερ πολέμησαν στο πλευρό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος στηρίχθηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...