Λιβύη: Πρεσβεία στην Τρίπολη και Προξενείο στην Βεγγάζη αναμένεται να ανοίξει και πάλι η Αίγυπτος

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Τη επαναλειτουργία της πρεσβείας της στην Τρίπολη και του Προξενείου της στη Βεγγάζη, δρομολογεί η Αίγυπτος, μετά την εκλογή της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, εδώ και δέκα μέρες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ένα βήμα που χαιρέτησε η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος ’Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Για το λόγο αυτό, μία αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφτασε στην Τρίπολη της Λιβύης, στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών συζητήσεων και σχεδίων για το άνοιγμα της αιγυπτιακής πρεσβείας και του προξενείου στη χώρα.

Οι αιγυπτιακές διπλωματικές αρχές στη Λιβύη είχαν αναστείλει τις δραστηριότητές τους πριν από 7 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2014, αφού οι εργαζόμενοι της πρεσβείας απήχθησαν από ένοπλους και το προξενείο έγινε στόχος πυροβολισμών.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης δήλωσε σχετικά ότι το αιγυπτιακό προξενείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει άμεσα, ως αρχικό βήμα προτού ανοίξει ξανά η πρεσβεία.

Μετά την επιλογή του νέου προεδρικού συμβουλίου της χώρας και της νέας προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης μέσω του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της Αιγύπτου να συνεργαστεί με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Σε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Τάχερ Σιάλα, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι το Κάιρο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης έως ότου προκύψει νέα κυβέρνηση από τις εκλογές της χώρας, που έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...