Λιβύη: Συλλήψεις αξιωματούχων και τελωνειακών για λαθρεμπόριο 25 τόνων χρυσού

Αξιωματούχοι και εργαζόμενοι τελωνειακών αρχών στην πόλη Μισράτα της Λιβύης συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο σχεδόν 26 τόνων χρυσού από τη χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

«Οι αρχές διέταξαν τη φυλάκιση του γενικού διευθυντή τελωνείων και τελωνειακών υπαλλήλων στο διεθνές αεροδρόμιο Μισράτα», που βρίσκεται 200 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες βράδυ. Οι προφυλακισθέντες εμπλέκονται σε μια επιχείρηση με στόχο την μεταφορά 25.875 κιλών χρυσού – αξίας σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, τρέχουσα τιμή – από την λιβυκή επικράτεια με τη μορφή ράβδων, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που θέτει αυτού του είδους τις δραστηριότητες στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας και σε πιστοποιημένες εταιρείες.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την έναρξη έρευνας για αυτή την υπόθεση λαθρεμπορίου χρυσού από το διεθνές αεροδρόμιο της Μισράτα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από την αμερικανική ερευνητική ΜΚΟ The Sentry, «η Λιβύη χρησιμοποιείται ως ζώνη διέλευσης για λαθρεμπόριο χρυσού σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία». Σύμφωνα με το The Sentry, «δύο κύρια σημεία διέλευσης χρησιμοποιούνται για την παράνομη εξαγωγή χρυσού: το λιμάνι και τα αεροδρόμια στις πόλεις Μισράτα, Ζλίτεν και Χομς, στα δυτικά, και σε αυτά (λιμάνι και αεροδρόμιο) της Βεγγάζης» στα ανατολικά.

Πηγ΄ή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...