Λιβύη: Συνάντηση του Ν. Δένδια με τους προέδρους των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων

EUROKINISSI

Συνάντηση με τους προέδρους των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βεγγάζη.

Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ παρέστη και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδος σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης (παρουσιάζεται «ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική»).

Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι στις συναντήσεις στη Βεγγάζη εμπειρογνώμονες του ελληνικού ΥΠΕΞ «ενημέρωσαν» τους Λίβυους αξιωματούχους «για λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Παραπέρα, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Λιβύη για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, «αλλά (…) με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. Με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον “εύκολο”, μάλλον “καθαρό”», εκτίμησε, παρακάμπτοντας τη δράση και άλλων παραγόντων στο θέμα. Και πρόσθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο είναι ότι βλέπω ότι δεν το πράττει».

Ακολούθως μετέβη στο Τομπρούκ για τη συνάντηση με τον Αγκίλα Σάλεχ, «ώστε να έχουμε μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκο-λιβυκών “μνημονίων”», όπως είπε ο Δένδιας.

Δείτε ακόμα...