Λιβύη: Το κοινοβούλιο ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Οσάμα Χάμαντ στη θέση του Φάτι Μπασάγα

Φωτό αρχείου – Το κοινοβούλιο της Λιβύης

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, ψήφισε σήμερα να αντικατασταθεί από πρωθυπουργός ο Φάτι Μπασάγα, αφού δεν κατάφερε να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Τρίπολη, όπου ο έτερος πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά που είχε υπογράψει το 2019 το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα παρά τη λήξη της θητείας του επιμένοντας πως οφείλει να διατηρήσει το αξίωμά του μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τις οποίες παρεμποδίζει με κάθε τρόπο. Το κοινοβούλιο ανέθεσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μπασάγα, τον Οσάμα Χάμαντ.

Ο Μπασάγα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2022, όμως η προσπάθειά του να μπει στην Τρίπολη και να ασκήσει τα καθήκοντά του κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και ομάδων που πρόσκεινται στον Ντμπεϊμπά. Αναγκάστηκε έτσι να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκτός της Τρίπολης αλλά δεν είχε κανέναν έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπασάγα, με επιστολή του προς το κοινοβούλιο, ανέφερε ότι παραδίδει τα καθήκοντά του στον αναπληρωτή του, τον ’Αλι Κατράνι, χωρίς να διευκρινίσει αν και πότε σχεδιάζει να επανέλθει. Μια πηγή προσκείμενη στον Μπασάγα είπε ότι παίρνει προσωπική άδεια.

Οι διπλωματικές προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να συμφωνήσουν το κοινοβούλιο και ένα άλλο νομοθετικό σώμα, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, σε νέους κανόνες ώστε να διεξαχθούν εκλογές.

Η «επιτροπή 6+6» που έχουν συγκροτήσει δύο από τις βασικές αντιτιθέμενες λιβυκές δυνάμεις, που είναι η εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ και το Ανώτατο Προεδρικό Συμβούλιο που εδρεύει στην Τρίπολη ανακοίνωσε σήμερα πως θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο Μαρόκο μέσα στις επόμενες μέρες με στόχο μία συμφωνία για έναν οδικό χάρτη και εκλογικό νόμο που θα επιτρέψει την διεξαγωγή εκλογών ως το τέλος του 2023.

Η πρώτη συνάντηση της επιτροπής είχε γίνει στις 5 Απριλίου στην Τρίπολη και η δεύτερη στις αρχές Μαΐου.

Με την αντικατάσταση του Μπασάγα, το κοινοβούλιο ίσως να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη και άλλων παραγόντων στη δυτική Λιβύη που αντιτάσσονται στον Ντμπεϊμπά και θέλουν να τον απομακρύνουν. Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, που ουδέποτε αναγνώρισε τον διορισμό του Μπασάγα, χαρακτήρισε «πολιτική παραδοξολογία» την απόφαση του κοινοβουλίου να τον αντικαταστήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...