Λιβύη: Τους 32 έφτασαν οι νεκροί από τις μάχες που μαίνονται στην Τρίπολη

Πηγή: twitter

Οι μάχες ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τρίπολη της Λιβύης, με φόντο τις ενδοαστικές σφοδρές διαμάχες και τη σύγκρουση των δύο κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 159, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Η ηρεμία επανήλθε σήμερα στην Τρίπολη έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ριπές αυτόματων όπλων και βομβαρδισμοί ακούγονταν όλη τη νύχτα την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, Σάββατο, μέχρι να πέσει η νύχτα, σε αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία με έδρα την Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα από το 2021 και μία άλλη υπό τον Φάτι Μπατσάγα που υποστηρίζεται από το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να αποτύχει η προσπάθεια του Φάτι Μπατσάγα να εκτοπίσει την κυβέρνηση του αντιπάλου του, σύμφωνα με ΜΜΕ και ειδικούς.

Ένοπλες ομάδες που θεωρούνται ουδέτερες σε αυτό το πολιτικό μπρα-ντε-φερ κυρίως η Δύναμη αλ-Ράνταα, έχουν συνταχθεί με την πλευρά του Ντμπάιμπα, παίζοντας αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών.

Είναι η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του Μπατσάγα, πρώην υπουργού Εσωτερικών, να εκτοπίσει τον αντίπαλό του από την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...