Λονδίνο: «Αυτοδυναμία» ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να «παίρνει γρήγορες αποφάσεις»

Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022.
EUROKINISSI

«Αυτοδυναμία» και «μονοκομματική κυβέρνηση» ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση από το Λονδίνο, στο London School of Economics, ώστε να μπορεί να «παίρνει γρήγορες αποφάσεις», δηλαδή να τρέχει η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου χωρίς κωλύματα.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις «απειλές από την Τουρκία και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», ωστόσο επανέλαβε τη θέση του για διάλογο με την τουρκική ηγεσία Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις λυκοσυμμαχίες που συμμετέχει η χώρα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», επιχειρώντας να παρουσιάσει ξανά στο λαό τους παράγοντες αυτούς ως εγγύηση προστασίας, την ώρα που εξαιτίας του στόχου της «σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλαδή τη συνοχή της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, αβαντάρεται η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την γείτονα, ισχυριζόμενος ότι «εξωθεί απελπισμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται έως σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος την απαράδεκτη συμφωνία του 2016 που μετατρέπει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές ψυχών της ΕΕ, εγκλωβίζοντάς τους εκεί.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εφικτή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», κάνοντας όμως λόγο για «αμοιβαία επωφελής λύση», ώστε «να ληφθούν υπ όψιν οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου». Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μιλά «για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή»…

Δείτε ακόμα...