Λωρίδα της Γάζας: Τελειώνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα

Όλο και πιο απελπιστική γίνεται η κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας που βιώνουν τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους. Εκτός από τις βόμβες του ισραηλινού στρατού, οι Παλαιστίνιοι έχουν να αντιμετωπίσουν την πείνα, εξαιτίας του εγκληματικού αποκλεισμού, ενώ σε 24 ώρες τα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς καύσιμα. 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι τελειώνουν και τα τρόφιμα. «Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους από τις αποθήκες» οι οποίες διαθέτουν ακόμη αποθέματα τροφίμων όμως βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε η ίδια.

Την ίδια ώρα το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστό, καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Σήμερα κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονταν στην αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύπτου, πήραν τον δρόμο για τη Ράφα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν θα λειτουργήσει το πέρασμα.

Προς το παρόν η επισιτιστική βοήθεια που εξακολουθεί να φτάνει στην περιοχή «περιμένει στα σύνορα», τόνισε, η Αμπίρ Ετέφα, δηλώνοντας ότι νέα πτήση του WFP αναμένεται μέσα στην ημέρα. «Ζητάμε απρόσκοπτη πρόσβαση, ασφαλή διέλευση», κατέληξε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας εκτιμάται ότι αρκούν για άλλες 24 ώρες. «Αν σταματήσουν να λειτουργούν οι εφεδρικές γεννήτριες, οι ζωές χιλιάδων ασθενών θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Δείτε ακόμα...