Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ξεμπλόκαρε με μεγάλη καθυστέρηση τα πρώτα εμβόλια για 1.000 ανθρώπους…

Ένα πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κορονοϊού το οποίο αναμένεται να επιτρέψει τον εμβολιασμό 1.000 ανθρώπων έφθασε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές και οι ισραηλινές αρχές, μετά το μπλοκάρισμα της μεταφοράς από το εβραϊκό κράτος στις αρχές της εβδομάδας.

«Δύο χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έφθασαν (στη Γάζα) προερχόμενες από το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι αρχές της Χαμάς, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό. «Προωθούνται προς αποθηκευτικούς χώρους» στην πόλη της Γάζας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κάθε ρωσικό εμβόλιο Sputnik V περιέχει δύο δόσεις του προϊόντος. Το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη –περιοχή που χωρίζεται από τη Γάζα από το Ισραήλ- ανέφερε πως προορίζονται για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Γάζας.

Η κατοχική ισραηλινή υπηρεσία COGAT, επιβεβαίωσε τη μεταφορά «μέσω του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σάλομ» που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον θύλακα.

Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής και με «την έγκριση σε (ισραηλινό) πολιτικό επίπεδο», σύμφωνα με την COGAT.

Η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη είχε κατηγορήσει προχθές, Δευτέρα, το Ισραήλ ότι αρνήθηκε την μεταφορά χιλιάδων εμβολίων κατά της COVID-19 στη Γάζα, έναν θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Χαμάς κατήγγειλε χθες ένα «έγκλημα» με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στη Γάζα, περισσότερες από 53.800 μολύνσεις έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων 538 θάνατοι, όμως ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για μια μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Δυτική Όχθη, το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει επίσημα τουλάχιστον 116.000 μολύνσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.400 θάνατοι.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου τον εμβολιασμό στη Δυτική Όχθη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της αφού έλαβε 2.000 δόσεις απο το εβραϊκό κράτος.

Έλαβε επίσης 10.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και εξέφρασε την πρόθεσή της να μοιραστεί ένα μέρος από αυτά με τους Παλαιστινίους της Γάζας. Αναμένεται να παραλάβει στα μέσα Φεβρουαρίου τουλάχιστον άλλα 50.000 εμβόλια από τον μηχανισμό Covax για βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Συμμαχία για τα εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...