Λωρίδας της Γάζας: Ένας νεκρός Παλαιστίνιος από νέες ισραηλινές επιδρομές

Αυτοσχέδιες ρουκέτες από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη
Φώτο Αρχείου / Αυτοσχέδιες ρουκέτες από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη / Μάης 2023 / Twitter

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα αποκλεισμένα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιλέγει τον δρόμο της όξυνσης, στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων που προκαλούν οι πολιτικές του στους κόλπους της ακροδεξιάς κυβέρνησής του, αλλά και οι προσπάθειές του για «δικαστικές μεταρρυθμίσεις» που θα υπονομεύσουν τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας προς όφελος της εκάστοτε κοινοβουλευτικής εξουσίας. Kατά τη διάρκεια της νύχτας o στρατός του Ισραήλ σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, εξαπολύοντας νέο πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι επιχειρήσεις του έχουν απολογισμό τουλάχιστον 25 νεκρούς από προχθές Τρίτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, μέλη του οποίου εκτόξευσαν από χθες το απόγευμα εκατοντάδες ρουκέτες, αλλά χωρίς να έχει αναφερθεί ως τώρα κανένας τραυματισμός στο Ισραήλ, τόνισε ότι «οι ισραηλινοί δεν θα [μείνουν] ατιμώρητοι» και ότι «όλες οι επιλογές (είναι) πάνω στο τραπέζι για την αντίσταση».

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, ο στρατιωτικός βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, επιβεβαίωσαν πως ο «Αλί Γάλι (…) διοικητής μονάδας εκτόξευσης ρουκετών (…) δολοφονήθηκε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μαζί με άλλους μάρτυρες».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το υψηλότερο τμήμα πολυκατοικίας καταστράφηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Χαν Γιούνες. Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, άλλοι δύο άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί του σκοτώθηκαν και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και το Ισραήλ είναι η χειρότερη από τον Αύγουστο του 2022 στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε ακόμα...