Λουκασένκο: Η Λευκορωσία θα μπει σε πόλεμο, αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση

Η Λευκορωσία θα μπει σε πόλεμο αν η σύμμαχός της Ρωσία δεχθεί επίθεση, δήλωσε σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, δεσμευόμενος να υποδεχθεί “εκατοντάδες χιλιάδες” Ρώσους στρατιώτες στην περίπτωση σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους δυτικούς όσον αφορά την Ουκρανία έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Λουκασένκο σημείωσε ότι “θα υπάρξει πόλεμος” αν η χώρα του δεχθεί επίθεση ή “αν η σύμμαχός της η Ρωσία δεχθεί απευθείας επίθεση”.

“Θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε τη γη μας και την πατρίδα μας”, δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν θα υπάρχουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο” καθώς “όλοι θα χάσουν τα πάντα”.

Χαρακτηρίζοντας “κρίσιμο” το επίπεδο των εντάσεων σήμερα στην Ευρώπη, ο Λευκορώσος πρόεδρος απείλησε να υποδεχθεί τον ρωσικό στρατό στο έδαφός του στην περίπτωση πολέμου.

“Αν υπάρξει επίθεση κατά της Λευκορωσίας, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες. Αυτοί, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσους, θα υπερασπιστούν αυτή τη γη”, σημείωσε κατά την ομιλία του που διήρκεσε ώρες.

Η Λευκορωσία είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία προσέφερε σημαντική πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο Λουκασένκο κατά τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις που έγιναν το 2020 σε αμφισβήτηση της επανεκλογής του στην προεδρία και κατεστάλησαν με τη βία.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή στην γείτονά της, αλλά κρίνει ότι απειλείται από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια και από την δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...