Μ. Κομνηνάκα: Έλληνες και μετανάστες εργάτες με κοινούς αγώνες θα στείλουν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο της σύγχρονης σκλαβιάς

«Έκτρωμα και σκλαβιά είναι οι 13 ώρες δουλειάς, όχι ελευθερία. Σκλαβιά και αποκτήνωση!», σχολίασε ότι είναι το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο με τον τίτλο-παραμύθι «Δίκαιη εργασία για όλους». 

Ειδικότερα, καυτηριάζοντας αυτόν τον τίτλο, η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε την εφιαλτική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι με τους νόμους – εκτρώματα, με τους πενιχρούς μισθούς και τη  γενικότερη ακρίβεια και εμπορευματοποίηση αγαθών, όπως η Παιδεία και η Υγεία, που τον οδηγούν αναγκαστικά στη δουλειά-σκλαβιά, σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. 

Με αφορμή τις απεργίες που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο για αναψυχή, άθληση, Πολιτισμό και συμμετοχή στην κοινωνική-πολιτική ζωή, είναι εφικτά και αναγκαία στη σημερινή εποχή». «Δηλαδή όλα αυτά που έγιναν κατορθωτά πριν έναν αιώνα, στις χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενη στα κάτεργα του Τουρισμού στα νησιά, η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, νομοθετεί κατ’ εντολή της εργοδοσίας και νομιμοποιεί την ασυδοσία της σε βάρος των εργαζομένων, θυμίζοντας ότι ήδη έχει αρχίσει να τους ανοίγει η όρεξη και για «το επόμενο χτύπημα», δεδομένου ότι τώρα, ζητούν,  ανάμεσα σε άλλα, και σπαστό 13ωρο και επέκταση και στον Τουρισμό του χρόνου προετοιμασίας και αποχώρησης στη μία από μισή ώρα. 

Στηλιτεύοντας τα παραμύθια της κυβέρνησης περί αποτελεσματικότητας της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στις ώρες που χαρίζει η κυβέρνηση στην εργοδοσία, φέρνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα των ΕΛΠΕ, στα οποία έδωσε το υπουργείο Εργοδοσίας ειδική άδεια για 65.000 επιπλέον υπερωρίες μέσα σε ένα χρόνο! 

Επισήμανε ότι όλες αυτές οι διευκολύνσεις στην εργοδοσία που νομοθετούνται με αυτό το άθλιο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της αποτελούν εφαρμογή της περιβόητης «ευρωπαϊκής κανονικότητας» και όχι παρέκκλισή της, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα που λιβανίζουν το «κράτος δικαίου», την ΕΕ και καλλιεργούν αυταπάτες για έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό. 

Με αφορμή και τα κλαψουρίσματα καπιταλιστών σε Τουρισμό, Κατασκευές και αγροτικό τομέα για εύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού, στο πλαίσιο της ομιλίας της η Μ. Κομνηνάκα άσκησε δριμεία κριτική και στην αντιδραστική λογική της κυβέρνησης περί «νόμιμης μετανάστευσης», δηλαδή «για μεγαλύτερη ευελιξία στο απαράδεκτο καθεστώς της μετάκλησης μεταναστών εργατών και τις συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου με τρίτες χώρες» για μεροκάματα πείνας και με υποτυπώδη εργασιακά δικαιώματα για τους ξεριζωμένους. 

«Παράσιτα κύριοι δεν είναι οι παραγωγοί του πλούτου, αλλά οι ληστές του», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να είστε, σίγουροι ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης σας θα γίνει πραγματικότητα: Έλληνες και μετανάστες εργάτες, με τους κοινούς αγώνες τους, θα κάνουν σμπαράλια τα σχέδια σας. Θα στείλουν στα σκουπίδια όχι μόνο το νομοσχέδιο της σύγχρονης σκλαβιάς. Θα στείλουν και στα τσακίδια τις κυβερνήσεις και το ίδιο το σύστημα του κέρδους που την υπαγορεύουν».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...