Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής επιχειρεί να αθωώσει τον κύριο ένοχο, που δεν είναι άλλος από την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, πολιτική που εφάρμοσαν απαρέγκλιτα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μια πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ασφάλεια των μεταφορών και ακόμη και σήμερα επιτρέπει να κυκλοφορούν 5 χιλιάδες βαγόνια-σαπάκια, επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Κανάλι της Βουλής.
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο για να γίνουν Προανακριτικές Επιτροπές, καταθέτει όμως το δικό του σκεπτικό για να φωτιστούν όλες οι πλευρές του εγκλήματος.
Πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες για τη διατάραξη της ασφάλειας των επιβατών, για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γιατί ήταν γνωστά τα προβλήματα και για τη θανατηφόρα έκθεση εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών που χρησιμοποιούν το τρένο. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι υπάρχουν ευθύνες σε υπουργούς Μεταφορών όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των προϊσταμένων των υπουργών, δηλαδή των πρωθυπουργών, ενώ πρέπει να εξεταστούν και οι ευθύνες του Κυρ. Μητσοτάκη για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος.
Για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι η κύρια αιτία είναι η πολιτική της ΚΑΠ, την οποία επίσης απαρέγκλιτα εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, απορρίπτοντας μάλιστα το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για σύνδεση των επιδοτήσεων με την αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και εφαρμόζοντας το τέχνασμα που επινόησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα εικονικά βοσκοτόπια.
Για την Παλαιστίνη, σημείωσε ότι η ντροπιαστική θέση της κυβέρνησης που στηρίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού είναι σε πλήρη αντίθεση και δυσαρμονία με τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που εδώ και δύο χρόνια εκφράζει με πολλαπλούς τρόπους την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Παλαιστινίων που δολοφονείται και διώκεται εδώ και πολλά χρόνια από το κράτος-κατακτητή του Ισραήλ.
Σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στόχο έχουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση -και μέσω της ιδιότητάς της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να απαιτήσει να σταματήσει η σφαγή, να διακοπεί κάθε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, να ανοίξουν οι ανθρωπιστικές οδοί για την παροχή τροφής και φαρμάκων στον Παλαιστινιακό λαό που λιμοκτονεί και να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2015 για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.
Ερωτηθείσα για τη Μονή της Αγ. Αικατερίνης στην Αίγυπτο, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις όταν πριν λίγο καιρό πανηγύριζε για την επίσκεψη στη χώρα μας της αντιπροσωπείας του «στρατηγικού εταίρου» όπως αποκαλεί την Αίγυπτο. Σημείωσε ακόμα ότι η απαράδεκτη απόφαση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης πατάει πάνω σε σχέδια που υπάρχουν για μεγάλη τουριστική ανάπλαση της περιοχής, από την οποία δεν εξαιρούνται ούτε οι τόποι πολιτιστικής κληρονομιάς που θυσιάζονται ακόμα και αυτοί στον βωμό του κέρδους.
Για τα Ελληνοτουρκικά και τη συμφωνία SAFE ανέφερε ότι αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι καμία ασφάλεια δεν υπάρχει για τη χώρα μας, καθώς ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην Τουρκία για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, ενώ καταρρίπτεται και το κλίμα επανάπαυσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Κλείνοντας αναφέρθηκε στους αγώνες στο νεολαιίστικο κίνημα για τα δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και τις διεκδικήσεις του για δωρεάν δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.