Στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των αερομεταφορών με ανοιχτό πυρήνα τους «ανοιχτούς ουρανούς» της ΕΕ, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που συζητά τον διορισμό του κ. Αλέξανδρου Καρύδη, στη θέση του υποδιοικητή Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Όπως τόνισε, οι επιπτώσεις από αυτή την πολιτική που έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις είναι οι σοβαροί κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον εθνικό εναέριο χώρο, τον τουρισμό σε μια περίοδο που τίθενται υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τη «θαλπωρή» που της δίνει το ΝΑΤΟ.
Με αυτή την πολιτική, υπογράμμισε, θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες αερομεταφοράς, θα γίνουν πιο ακριβές για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και πιο επισφαλείς για την ανθρώπινη ζωή, με το παράδειγμα των σιδηροδρόμων να είναι το πιο χαρακτηριστικό. Επίσης, θα επιβαρυνθούν παραπέρα οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και χρόνια, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας, εκφράζοντας την αγωνία τους για την υποβάθμιση των πτητικών διαδικασιών και ζητώντας άμεσα μέτρα ασφάλειας.
Σημείωσε τις ελλείψεις προσωπικού στις ειδικότητες των αερολιμενικών, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στον κλάδο των τηλεποικοινωνιών, της επίγειας εξυπηρέτησης στα μεγάλα αεροδρόμια, αλλά και στα μικρότερα αεροδρόμια των νησιών.
Κατήγγειλε την απουσία του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια καθώς από τους λιγοστούς αερολιμενικούς έχουν αφαιρεθεί σημαντικές αρμοδιότητες ελέγχου των εταιρειών για την ασφάλεια των πτήσεων με βάση τους κανονισμούς της αεροναυτιλίας και τους έχουν υποκαταστήσει με υπηρεσίες και συστήματα απομακρυμένου ελέγχου με αυξημένο κίνδυνο για επιβάτες και πληρώματα.
Πρόσθεσε πως σε αυτό το μειωμένο και κουρασμένο προσωπικό, έρχεται και η εντατικοποίηση της δουλειάς, καθώς αυξήθηκε το ωριαίο όριο αφίξεων, μετά από απαίτηση των εταιρειών για να εισπράττουν περισσότερα κέρδη θέτοντας προς την κυβέρνηση το κρίσιμο ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα και να αποδίδει σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, που είναι η ασφάλεια των πτήσεων;».
Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης που αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή εποπτεία των αερομεταφορών, επιχειρεί να συγκαλύψει το πρόβλημα μειώνοντας μάλιστα τον χρόνο της εκπαίδευσης των εργαζομένων και τονίζοντας πως όλα αυτά τελικά αποδεικνύουν πως «η ασφάλεια στις πτήσεις συντρίβεται στις μυλόπετρες κόστους – οφέλους, με τις εταιρείες να μην κάνουν προσλήψεις για να μην έχουν κόστος ενώ δεν προμηθεύονται ούτε τον απαραίτητο.
Στηλίτευσε ακόμα τη στάση και των άλλων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έχουν κυβερνήσει κι έχουν ακολουθήσει την ίδια πολιτική, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί αρνητικά στον διορισμό του διοικητή της ΥΠΑ, όχι με κριτήριο το πρόσωπο, αλλά την πολιτική που καλείται να εφαρμόσει. Για το ΚΚΕ, κατέληξε, η ΥΠΑ πρέπει να είναι ενιαία και δημόσια και όλα τα αεροδρόμια της χώρας να εντάσσονται σε έναν ενιαίο φορέα αερομεταφορών που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.