Μ. Συντυχάκης: Συνέντευξη στο alt.gr του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ

Επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ στη βάση της Σούδας Πηγή: EUROKINISSI

Η ιστοσελίδα ALT.GR συναντήθηκε με το Βουλευτή του ΚΚΕ, στο νομό Ηρακλείου Κρήτης Μανώλη Συντυχάκη και συνομίλησε μαζί του.


Κύριε Συντυχάκη, μετά και την υπογραφή του «Στρατηγικού Διαλόγου» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση της Ν.Δ και την προετοιμασία του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία των αμερικανονατοϊκών στην Κρήτη καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις ιδιαίτερα της Σούδας, αναβαθμίστηκαν ακόμη περισσότερο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση του Κρητικού λαού απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών;

Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, αφορά μεταξύ άλλων την ενίσχυση και επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και της κυριότερης, αυτής της Σούδας.

Η Συμφωνία, αποτελεί προϊόν και «γέφυρα» ανάμεσα στους δύο γύρους του πολυδιαφημισμένου «Στρατηγικού Διαλόγου », που έγιναν ο πρώτος στις ΗΠΑ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2018 και ο δεύτερος επί ΝΔ, στην Αθήνα, ακριβώς έναν χρόνο μετά.

Με τη Συμφωνία παραχωρούνται όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επεκτείνοντας το εύρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα , που μετατρέπεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και πολεμικό ορμητήριο.

Ενισχύει ειδικά τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, που διαχρονικά έχει χρησιμοποιηθεί από τους ΝΑΤΟικούς στους πολέμους και τις επεμβάσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (1999), του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003), της Λιβύης (2011), της Συρίας (2011) κ.λπ.

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Αντι-ΝΑΤΟϊκή διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Ενισχύονται παραπέρα οι δυνατότητες της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Με οποιαδήποτε κυβέρνηση, η βάση της Σούδας λειτουργεί σταθερά ως αγκυροβόλιο αμερικανικών αεροπλανοφόρων, άλλων πολεμικών πλοίων, θηριωδών υποβρυχίων, όπλων πρώτης γραμμής για τους Αμερικανούς, ενώ ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δρομολογηθεί έργα επέκτασης των δυνατοτήτων της και στο αεροπορικό της σκέλος, προκειμένου να διευκολύνει και την ταχύτερη αεροπορική διεκπεραίωση εφοδίων και προσωπικού.

Η Συμφωνία αυτή, ετοιμάστηκε πίσω από τις πλάτες του λαού, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών.

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των “κρατών ανάσχεσης”, μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθεί η χώρα τους.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική είναι άκρως ανησυχητικές ! Η ανησυχία για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές συρράξεις, φαίνεται και από τις εξελίξεις με τα αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα να «μετράνε» «φίλους» και «εχθρούς».

Το επιβεβαιώνουν, το τουρκολιβυκό Σύμφωνο και η εκκωφαντική σιωπή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, η αμφισβήτηση των συνόρων και των ΑΟΖ στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου από τη «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία, η οποία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, αμφισβητεί και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκαν η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη βουλή τη Συμφωνία γιατί δεν θέλει νέα σφαγεία λαών, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων!

Το ΚΚΕ, προειδοποιεί ξανά, ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών. Είναι μαγνήτες ανταγωνισμών και πολέμων.

Αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όσο στη γειτονιά μας κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Όσο βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στα σχέδια και τις αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, αγορών, δρόμων και πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων στον συσχετισμό δυνάμεων παγκόσμια.

Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τον δένει χειροπόδαρα στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Βαθαίνοντας τις σχέσεις αλληλεγγύης και την κοινή δράση με τους άλλους λαούς και τα κινήματα της περιοχής, οργανώνοντας την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, που γεννά την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ , τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου,

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και αυτή η δύναμη μπορεί να απελευθερωθεί στο δρόμο του αγώνα για να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να φύγει η χώρα από τον εγκληματικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, να αποδεσμευτεί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Η μαζική σύγκρουση με την αστική τάξη και τις λυκοσυμμαχίες θα δίνει ώθηση στον αντιμονοπωλιακό – αντικαπιταλιστικό αγώνα και στην κοινή δράση των λαών, θα βάζει τις βάσεις για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και πρωταγωνιστής στο κτίσιμο της νέας κοινωνίας, οικοδομώντας ειρηνικές, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη και λαούς.


Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού, άφησε χωρίς εργασία χιλιάδες νέους, ειδικότερα αυτούς που απασχολούνταν στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού. Με ποιους τρόπους και τι μέτρα χρειάζεται να πάρει η νεολαία για την αντιμετώπιση της ανεργίας;

Οι εξελίξεις στον Τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. 

Οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, καύσωνες, και ιδιαιτέρως οι πόλεμοι) κάνουν τον τουρισμό ευάλωτο επιδρούν άμεσα, αφού ο κόσμος δεν κάνει τα ταξίδια κάτω από ανασφαλείς συνθήκες.

Ο Τουρισμός ως «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο για το λαό αλλά οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη κρίση.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, εγκατέλειψαν και υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, επενδύοντας σε τομείς που εξασφάλιζαν κέρδη για το κεφάλαιο.

Το αποτέλεσμα ήταν, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους – νέοι ως επί το πλείστων – στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχά αγροτιά. Τους έριξαν στην ανεργία, στα χρέη, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τσάκισαν μισθούς και συντάξεις. Τους φόρτωσαν δυσβάσταχτους φόρους, χαράτσια, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Αεροδρόμιο Ηρακλείου - πρώτες αφίξεις Εξωτερικού μετά την καραντίνα - μέτρα κατά της πανδημίας
Φώτο Αρχείου / Αεροδρόμιο Ηρακλείου – πρώτες αφίξεις Εξωτερικού μετά την καραντίνα – μέτρα κατά της πανδημίας / Πηγή: Eurokinissi

Και ταυτόχρονα, εξασφάλισαν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα προνόμια φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, παραχώρηση γης, αέρα και θάλασσας, του φυσικού πλούτου. Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού από κοινωνικά αγαθά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, συνειδητά κρύβουν τις αιτίες, αποδίδοντας την επιβράδυνση της οικονομίας και την όξυνση των προβλημάτων του λαού στο Κορονοϊό. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πανδημία απλά επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Κρύβουν επιμελώς, αυτό για το οποίο προειδοποιούσε το ΚΚΕ, ότι η όποια ανάπτυξη μετά τη 10ετή κρίση, θα είναι προσωρινή, ότι ο Καπιταλισμός θα ξαναμπεί σε νέα βαθύτερη συγχρονισμένη παγκόσμια κρίση, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα. Κι αυτό γιατί, το σύστημα έχει στο DNA του τις οικονομικές κρίσεις και ο μόνος τρόπος για να τις ξεπεράσει είναι η συνεχής αφαίμαξη του λαού και η καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα !

Και για να κρύψει η κυβέρνηση αυτή την αλήθεια, επιχειρεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για νέες θυσίες, για να βάλουν αδιαμαρτύρητα ξανά πλάτη και να σωθεί ό,τι σώζεται από τους τζίρους και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των touroperators, των αερομεταφορικών και ναυτιλιακών εταιρειών.

Πρόκειται για τις καμαριέρες, τους σερβιτόρους, τους ρεσεμψιονίστες, τους μάγειρες, που φτύνουν αίμα από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα εξαντλητικά ωράρια, που βιώνουν το φόβο και την τρομοκρατία από τον προϊστάμενο και τον εργοδότη. Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οικογενειακές, μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που συνθλίβονται μπροστά στα μεγαθήρια της τουριστικής βιομηχανίας και είναι μόνιμα στο στόχαστρο κυβερνήσεων.

Κι έχει το θράσος η κυβέρνηση να τους καλεί σε εθνική συστράτευση, έχοντας ήδη στην πλάτη τους 3 μνημόνια και χιλιάδες αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ. Στην πράξη, τους καλεί να προσαρμοστούν και να πειθαρχήσουν στις νέες προκλητικές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, για νέα προνόμια, ρευστό με τη σέσουλα, όπως υποδεικνύουν Κομισιόν, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ.

Και αναρωτιέται κανείς, που είναι το τουριστικό θαύμα ; Τα εκατομμύρια των τουριστών με τα τσάρτερ και τα κρουαζιερόπλοια. Που είναι τα δις Ευρώ που τσέπωσαν μέσα στην κρίση που γι’ αυτούς ήταν «Χρυσή Εποχή» ;

Συνδικάτο Επισιτιμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής

Η απάντηση απλή : Τα επένδυσαν, για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στα 4* και 5* ξενοδοχεία, με παράλληλες ευνοϊκές ρυθμίσεις του δημοσίου, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, νέα προκλητικά κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πακτωλό δις ευρώ για τζάμπα τουριστική προβολή από υπουργεία, περιφέρειες και δήμους, από την κοινοτική χρηματοδότηση. Αμέτρητος κατάλογος προνομίων και διευκολύνσεων.

Ένα «τουριστικό θαύμα» που στηρίχτηκε σε 14 διαφορετικές μορφές εργασιακής ζούγκλας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε εξευτελιστικούς μισθούς, σε ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων ή στην καλύτερη περίπτωση σε συμβάσεις που κάλυπταν μόνο το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό.

Και τώρα, κλαίγονται και εκβιάζουν οι όμιλοι! Θέλουν κι άλλα!

Σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία νομοθετούν με ΠΝΠ, ανατρέπουν κάθε έννοια πλήρους εργασίας, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο και τους όρους αμοιβής που προβλέπονταν ως τώρα από το νομοθετικό πλαίσιο και τις ΣΣΕ.

Επέβαλαν την υπερωριακή απασχόληση χωρίς έγκριση, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την απελευθέρωση του ωραρίου των μεγάλων καταστημάτων, την προσαρμογή του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ απογείωσαν το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα.

Με αυτά τα μέτρα, μειώνουν ξανά οριζόντια τους μισθούς πάνω και από το 20%, όσων ήταν ακόμη πάνω από τα 650 € μικτά, αξιοποιώντας το αντεργατικό πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία», με κάλυψη του 60% της απώλειας από την εφαρμογή της εκ περιτροπής απασχόλησης ή των λίγων ωρών, με όριο τον κατώτερο μισθό. Στόχος οι μισθοί να εξισωθούν στον κατώτερο μισθό. Πρόκειται για «μέτρα στήριξης» των επιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, πέρασε από τη βουλή 9 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και εκατοντάδες υπουργικές αποφάσεις, ικανοποίησε σχεδόν 400 αιτήματα βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων.

Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό δεν είναι αόρατοι. Είναι αυτοί που μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους αποτελούν τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Με τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση, όλοι αυτοί, είναι εκτός του πεδίου ενίσχυσης.

Δηλαδή, πάλι οι εργαζόμενοι θα είναι τα θύματα, τη στιγμή που το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχονται από μισθωτούς και συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι συμμετέχουν μόνο με το 5% των φορολογικών εσόδων, ροκανίζοντας όλα αυτά που αρπάζουν από την ληστεία του λαού.

Η κυβέρνηση μάταια επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζομένους. Παρουσιάζει μια απατηλή εικόνα, ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι μεγάλες αντιφάσεις και οι παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν ξανά μάτι, τώρα που τα κρούσματα παίρνουν την ανηφόρα.

Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα.

Ηράκλειο 3/7/2020 - ΠΑΓΝΗ από τους υγειονομικούς
«Υποδοχή» του Υπουργού Υγείας στο Ηράκλειο 3/7/2020 – ΠΑΓΝΗ από τους υγειονομικούς / Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια ώρα όμως, με διάφορους ακροβατισμούς και μπαλώματα, επιχειρεί να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα» και για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ως τάχα πλήρως θωρακισμένου, ενώ τα τεράστια κενά σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές, Μέσα Ατομικής Προστασίας παραμένουν, με τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις, με καταγγελίες σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία να βαράνε καμπανάκι, κι ενώ μπροστά έρχονται το φθινόπωρο και ο χειμώνας, με ακόμα πιο σύνθετες απαιτήσεις, με την εποχική γρίπη, το άνοιγμα των σχολείων.

Κατά τ’ άλλα, η «χαλαρή» και «ανεκτική» – όταν πρόκειται για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του – κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, απογειώνει την κινδυνολογία, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη», στους «απρόσεκτους», στους «αδιάφορους», στους «νέους που δεν καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν», κουνώντας το δάχτυλο στο λαό. Έχουν ξαμοληθεί λυτοί και δεμένοι για να πείσουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα – «λάστιχο» και το άνοιγμα των συνόρων, αλλά με τη «χαλάρωση» και την «ανευθυνότητα» του λαού.

Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Κέρδη και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής όμως δεν συμβιβάζονται. Τις θυσίες του ελληνικού λαού, τις παίζουν στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αεροπορικών εταιρειών, tour operators και μεγαλοξενοδόχων!

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στον τουρισμό που στην πλειονότητά τους είναι νέοι άνθρωποι, και τους καλεί σε μαζική καθολική συμμετοχή στους αγώνες που είναι μπροστά μας:

 • Η εργοδοσία και το κράτος να καλύψουν το εισόδημα των ανέργων και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
 • Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία. Μείωση ενοικίου και απαλλαγή από δημοτικούς φόρους, τροφεία και τέλη.
 • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 • Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις με το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των άλλων επιχειρήσεων. Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.
 • Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.

Πολλοί μας ρωτούν μπορούσε να ήταν καλύτερα τα πράγματα ;

Το ΚΚΕ με σιγουριά απαντά ΝΑΙ Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα:

 • Αν η χώρα µας είχε αναπτύξει τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες κόντρα στο μοντέλο της λεγόμενης «εξωστρέφειας», που θυσιάζει υπαρκτές δυνατότητες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
 • Αν ο ελληνικός λαός δεν πλήρωνε ένα δυσβάσταχτο χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος, αν δεν πλήρωνε δις ευρώ κάθε χρόνο για τις πολεμικές ανάγκες και τους αµερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.
 • Αν η Ελλάδα ήταν αποδεσμευμένη απ’ τη μέγγενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
 • Αν υπήρχε κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, µε εργατικό έλεγχο, εργατική εξουσία.
Γιατροί ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας
Διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας 19-3-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο ο καπιταλισμός η δικτατορία του κεφαλαίου, θα βασανίζει την ανθρωπότητα, µε τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο λαός μας, πρέπει άμεσα να βρεθεί σε θέσεις μάχης. Να ξεκόψει κάθε δεσμό με τα κόμματα του κεφαλαίου με την ΕΕ και να συγκρουστεί μαζί τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί για μια ακόμα φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα δισεκατομμύρια της ΕΕ, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του ΚΚΕ, εμπεριέχει το δυνάμωμα – πριν απ’ όλα της κοινής δράσης, της κοινωνικής συµµαχίας της εργατικής τάξης των α/α – μικρών επαγγελματιών και της φτωχής αγροτιάς, ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση και να απαλλάξει την κοινωνία από την σαπίλα του καπιταλισμού από τα παράσιτα.

Το ΚΚΕ, απορρίπτει την τουριστική ανάπτυξη, που υπηρετεί τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αρνείται την αναψυχή ως εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.

Για το ΚΚΕ, η δουλειά για όλους, ο ελεύθερος χρόνος, ο οργανωμένος κοινωνικός τουρισμός, η εξάλειψη της αναρχίας στην παραγωγής θα εξασφαλιστούν μόνο αν η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής γίνει κοινωνική αν καταργηθεί το καπιταλιστικό κέρδος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα είναι δυνατό να εξασφαλίζεται η συνεχής τουριστική κίνηση για τις λαϊκές ανάγκες όλο το χρόνο, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους θερινούς μήνες, αξιοποιώντας όλες τις μορφές τουρισμού.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν απορρίπτει την αξιοποίηση όλων των μορφών τουρισμού, την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, όλων των πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας, αλλά θεωρεί ότι μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του λαού. Με άλλου τύπου ανάπτυξη, με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης και του δικαιώματος των εργαζομένων για να αναψυχή, που θα διασφαλίζει στους εργαζόμενους στο κλάδος του τουρισμού σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Τη μόρφωση των παιδιών τους, την πρόσβαση στο δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, τη σταθερή δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση, την αντιπλημμυρική – αντιπυρική – αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ως προϋπόθεση προστασίας της ζωής του ανθρώπου, κ.ά.

Μόνο σε συνθήκες εργατικής λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, ενταγμένα στο κεντρικό σχέδιο και προγραμματισμό της οικονομίας και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη όλων των κλάδων (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία, αλιεία, κ.ά.), αυστηρό εργατικό έλεγχο και κριτήριο την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη για λογαριασμό των πολλών.

Η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί παρά να είναι Σοσιαλιστική!

Δείτε ακόμα...