Μ. Βρετανία: Άσχημα μαντάτα για το λαό από τον Τζέρεμι Χαντ

Μ. Βρετανία - Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ - Οκτώβρης 2022
Φώτο αρχείου / Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ – Οκτώβρης 2022 / TWITTER

Άσχημα μαντάτα για το λαό από τον Τζέρεμι Χαντ, το νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, που ανέφερε τη Δεύτερα ότι μπορεί να χρειασθεί να ληφθούν «πολύ δύσκολες» αποφάσεις στο μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μια επιστροφή στη λιτότητα, αφού εγκαταλείφθηκε το οικονομικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας, ο Κουάζι Κουάρτενγκ.

Ο Χαντ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή μετά τη θύελλα που προκάλεσε στις αγορές το «αναπτυξιακό σχέδιο» του Κουάρτενγκ. Παρουσίασε τις «γενικές γραμμές» του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού ο οποίος επισήμως θα ανακοινωθεί στην ολότητά του στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είπε, ίσως χρειαστεί να ληφθούν «πολύ σκληρές» αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και την αύξηση των φόρων – μια πλήρης αποκήρυξη του αρχικού σχεδίου της Τρας.

Τροφοδοτώντας τις εικασίες για το πολιτικό μέλλον της, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεν παραβρέθηκε σήμερα στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού, στέλνοντας στη θέση της την υπουργό Πένι Μόρντοντ. Οι φήμες θέλουν βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να μεθοδεύουν την εκδίωξη της Τρας από τη θέση της. Έχοντας αναλάβει την εξουσία πριν από μόλις 40 ημέρες, κινδυνεύει να γίνει η πιο βραχύβια πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δείτε ακόμα...