Μαγνησία – Εύβοια: Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες

Βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία, την Εύβοια και τις Σποράδες από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το πρωί τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και την έλλειψη μέτρων προστασίας και πρόληψης, με ευθύνη κυβέρνησης, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που παρότι γνώριζαν για την επέλαση του «Daniel» δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών και την προστασία του λαού.

Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, με τραγικό τρόπο, πως η προτεραιότητα του αστικού κράτους δεν είναι η προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές αφού τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα δεν φτιάχνονται γιατί δεν επιφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Ο απολογισμός είναι ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος στη Μαγνησία. Ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Βόλο, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στο μαντρί που είχε τα πρόβατα.

Ένας άλλος άνδρας αγνοείται. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον γιο του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο γιος του κατάφερε να βγει την τελευταία στιγμή. 

Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στον Βόλο και στο Πήλιο, τα ποτάμια ξεχείλισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, παρασέρνοντας ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους, αυτοκίνητα θάφτηκαν μέσα στα νερά ή κατέληξαν στη θάλασσα, χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν και καταστράφηκαν οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή. 

Μέχρι αυτή την ώρα, συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Βόλο, Πήλιο και Σποράδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ που κάνει λόγο για εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το «θέατρο του παραλόγου» που επικρατεί στο αστικό κράτος, απογειώθηκε στην περίπτωση της Εύβοιας, όπου το Αλιβέρι, η μοναδική πόλη στο νησί που έχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και αμέτρητες ανεμογεννήτριες, έμεινε χωρίς ρεύμα.

Κλειστοί παραμένουν δρόμοι σε Λάρισα και Μαγνησία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, αφού το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές ή έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Στο Βόλο

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν.

Πυροσβέστες βγήκαν με βάρκες μέσα στο κέντρο της πόλης για να σώσουν εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί ενώ συνολικά η Πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς και απάντληση υδάτων. 

Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και σε διάφορα σημεία έχουν σημειωθεί καθιζήσεις. Σε ένα σημείο της πόλης, εξαφανίστηκε ολόκληρο λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο, σε άλλο σημείο από τα νερά έσπασε ξύλινη γέφυρα, ενώ στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και βρέθηκαν στη θάλασσα. 

Κι ενώ η βιβλική καταστροφή είναι σε εξέλιξη, η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις μέσω του «112». Οπως και στις πυρκαγιές, η «συνταγή» είναι η ίδια: Ατομική ευθύνη και μέτρα «αυτοπροστασίας». Το μόνο που αλλάζει από τις πυρκαγιές είναι το περιεχόμενο του μηνύματος που γίνεται από «τρεχάτε ποδαράκια μου» σε «μείνετε στο σπίτι»!  

Η κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές αρχές, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, προσπαθούν  να πετάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη και αποδίδουν τις καταστροφές στην «ένταση των φαινομένων» και στην κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα,  το μόνο σχέδιο που έχουν για να προστατευτεί ο λαός  είναι το «μένουμε σπίτι». Στο  κακοπαιγμένο  αυτό έργο πρωτοστατεί από το πρωί ο δήμαρχος Βόλου και άλλα στελέχη της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι όπως και στις φωτιές του Ιούλη, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. 

Πλημμύρες σε Αγιόκαμπο, Σποράδες και Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα στο δήμο του νότιου Πηλίου, όπου πλημμύρισαν τα παραλιακά χωριά και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Επίσης στις Σποράδες παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα ενώ στην Εύβοια, εκτός της διακοπής ρεύματος, προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο. 

Σοβαρά προβλήματα και στον Αγιόκαμπο Λάρισας, όπου επίσης πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα ενώ ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες, το οδικό δίκτυο, η παραλία και άλλα σημεία της πόλης. Σε πολλά σημεία το ύψος του νερού ξεπέρασε τους 80 πόντους, με πολλούς κατοίκους να εγκλωβίζονται στα σπίτια τους. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...