Μάκι Σαλ: Οι κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, μπορεί να οδηγήσουν σε λιμό την Αφρική

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης Μακί Σαλ

Οι αντιρωσικές κυρώσεις της Ευρώπης εμποδίζουν την προμήθεια σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία για την Αφρική και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσουν λιμό στην ήπειρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ στο France-24, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Παρίσι.

“Όσον αφορά την πρόσβαση σε ρωσικά προϊόντα, τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις που σχετίζονται με το SWIFT. Καθώς οι τράπεζές μας έχουν ως επί το πλείστον δεσμούς με ευρωπαϊκές τράπεζες, οι συνήθεις διαδικασίες πληρωμής δεν είναι πλέον διαθέσιμες σε αυτές”, είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης. “Η Ρωσία συνεχίζει να συναλλάσσεται με άλλες χώρες, όπως η Κίνα και ακόμη και οι ΗΠΑ. Παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αλλά δεν μπορούμε να συναλλαγούμε με τη Ρωσία λόγω του συστήματος πληρωμών.”

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους παραγωγούς σιτηρών και λιπασμάτων είναι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ήπειρος», συνέχισε ο Σενεγαλέζος ηγέτης.

«Από τη μια πλευρά, έχουμε μια στρατιωτική σύγκρουση που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση, από την άλλη τις συνέπειες των κυρώσεων. Θα χρειαστεί να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την αγορά και να διασφαλίσουμε προμήθειες σιτηρών, αλλά, κυρίως, λιπασμάτων», πρόσθεσε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν δεν πάρουμε λιπάσματα πριν ξεκινήσει η περίοδος των βροχών στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, δεν θα υπάρξει συγκομιδή. Αντιμετωπίζουμε ήδη δυσκολίες με τις προμήθειες σιταριού και εάν οι ντόπιοι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν άλλες καλλιέργειες, μπορεί να ακολουθήσει ένας πολύ σοβαρός λιμός, με πιθανότητα αποσταθεροποίησης της ηπείρου», είπε ο πρόεδρος.

Μιλώντας για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλ είπε ότι είχε παραδώσει τα τρία βασικά αιτήματα της Αφρικανικής Ένωσης στον Ρώσο ηγέτη, που είναι να ξεμπλοκάρει τις προμήθειες σιτηρών μέσω ουκρανικών λιμανιών, να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από Ρωσία και παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο Σενεγαλέζος ηγέτης έφτασε στο Παρίσι την Πέμπτη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σήμερα Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...