Μακρόν: Αυτός ο πόλεμος είναι και «δικό σας πρόβλημα» είπε στη σύνοδο κορυφής του APEC

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι και «δικό σας πρόβλημα».

«Η πρώτη προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να συνεισφέρει στην ειρήνη στην Ουκρανία και να προσπαθήσει να υπάρξει μια παγκόσμια δυναμική ώστε να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στη Μπανγκόκ.

«Η Γαλλία δεν επικεντρώνεται απλώς στη στήριξη της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», επiσήμανε στην ομιλία του την οποία έκανε στα αγγλικά.

Το Παρίσι επιθυμεί επίσης «να συνεργαστεί πολύ στενά με διαφορετικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, όλη η περιοχή, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Λατινική Αμερική για να δημιουργηθεί μια κοινή συναίνεση και να πει ‘αυτός ο πόλεμος είναι και δικό σας πρόβλημα διότι θα δημιουργήσει μεγάλη αποσταθεροποίηση’».

«Βοηθήστε μας να περάσουμε αυτό το μήνυμα στη Ρωσία: ‘σταματήστε τον πόλεμο, σεβαστείτε τη διεθνή τάξη, επιστρέψτε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)’», κάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Μακρόν τάχθηκε κατά της «ηγεμονίας» και της «αντιπαράθεσης» και υπέρ της «σταθερότητας» στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Δεν πιστεύουμε στην ηγεμονία, στην αντιπαράθεση. Πιστεύουμε στη σταθερότητα, πιστεύουμε στην καινοτομία», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...